Οι ρίζες της φράσης Cordon Bleu προέρχονται από
την ίδρυση του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος
το 1578, του οποίου τα φαντασμαγορικά
γεύματα είχαν μείνει στην Ιστορία όπου
τα μέλη του Τάγματος φορούσαν ένα μετάλλιο
κρεμασμένο από μία μπλε κορδέλα. Η
φράση Cordon Bleu χρησιμοποιείται σήμερα
στην Γαλλική γλώσσα για να καταδείξει
έναν εξαιρετικό Σέφ.
Το 1895 η δημοσιογράφος Marthe Distel
εξέδωσε το εβδομαδιαίο περιοδικό "La Cuisinere Cordon Bleu". Η Σχολή
άνοιξε λίγο αργότερα, και η διεθνής φήμη της Cordon Bleu διαδόθηκε
τόσο γρήγορα που μέχρι το 1927 η Daily Mail του Λονδίνου είχε αναφερθεί
στην Cordon Bleu ως μία «Βαβέλ Εθνικοτήτων».
Πολλοί μεγάλοι Σέφ πέρασαν τις πόρτες της Cordon Bleu. Από τους πιο σημαντικούς
ήταν ο Henri Paul Pellaprat συγγραφέας
του "L'Art Culinaire Moderne". Ο Pellaprat
δίδαξε στην Σχολή για 32 χρόνια και
βοήθησε τον Auguste Escoffier να κωδικοποιήσει
τις Γαλλικές μαγειρικές τέχνες όπως
τις γνωρίζουμε και τις σεβόμαστε σήμερα.
Το 1953 η επιτυχία της Cordon Bleu του Λονδίνου επικυρώθηκε με την επιλογή της
στην προετοιμασία του μενού για την
στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', όπου
ή διάσημη συνταγή «Κοτόπουλο της Στέψης»
δημιουργήθηκε.
Παγκοσμίου φήμης Σεφ
όπως η Julia Child και Dione Lucas
και αρκετές άλλες προσωπικότητες συμπεριλαμβανομένου
του Γάλλου Προέδρου Zacque Chirac και
του ηθοποιού Dustin Hoffman έχουν γραφτεί στα επαγγελματικά εκπαιδευτικά
προγράμματα ή έχουν παρακολουθήσει μαθήματα gourmet της Cordon Bleu.
|
|