Άρθρα

Συνέντευξη Αναστάσιου Τόλη - τέως Πρόεδρος Λ.Α.Ε

20 Χρόνια Chef's Club (1992-2012)

Νέα - Συνεντεύξεις

 

Συνέντευξη του Cucina.gr με τον τέως Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Αναστάσιο Τόλη, με αφορμή τον εορτασμό 20 χρόνων λειτουργίας της Λέσχης.

Κε Τόλη, σαν διατελέσαντας Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, θα θέλαμε να μας πείτε τι σημαίνει για εσάς η 20ετία που συμπληρώνει φέτος το Chef’s Club από την ίδρυσή του;

Α.Τ:Πολύ λίγοι, αλλά ευτυχώς κάθε μέρα και περισσότεροι, είναι σε θέση να γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από ένα καλό και σωστά σερβιρισμένο γεύμα. Nα αναγνωρίζουν δηλαδή τη γνώση, την τεχνική, τη φαντασία, αλλά και τον κόπο που προϋποθέτει μια τέτοια δημιουργία. Όταν πριν από 20 χρόνια ιδρύσαμε τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, είχαμε σαν κύριο στόχο να προβάλλουμε προς τα έξω αυτήν ακριβώς τη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας, των επισιτιστικών επαγγελμάτων στη χώρα μας και μέσα από αυτή, να επιτύχουμε την αναβάθμιση των εργαζομένων στο χώρο.

Η πολιτιστική και οικονομική σημασία της ελληνικής κουζίνας, που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων, είναι ασφαλώς αδιαμφισβήτητες και ο ρόλος της, στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας σημαντικότατος. Γιατί και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, οφείλουν να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και να ενισχύσουν κάθε σοβαρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήμασταν συνεπείς στα προγράμματα και έχουμε στο ενεργητικό μας διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, επαγγελματικές εκθέσεις και πανελλήνιους διαγωνισμούς, που αποσκοπούσαν στην ανάδειξη νέων ταλέντων και έχουν ευρύτατα προβληθεί από όλα τα μέσα ενημέρωσης.Χάρη στο έργο, την επίμονη και την ανεξάντλητη προσπάθεια όλων όσων πίστεψαν στην ιδέα της αναβάθμισης του κλάδου μας και της εξέλιξης της ελληνικής κουζίνας, οι Έλληνες σεφ είναι πλέον οργανωμένοι, εκπαιδεύονται, μετεκπαιδεύονται, συμμετέχουν σε διεθνή σεμινάρια και διεθνείς διαγωνισμούς, προβάλλοντας το χώρο τους από τα Μ.Μ.Ε. και διεκδικώντας τη θέση που τους αξίζει στο διεθνή χώρο της γαστρονομίας.

Η πολυμορφία και ο πολιτιστικός χαρακτήρας αυτών των ενεργειών, προκαλούσε πάντα το ενδιαφέρον όλων των μελών της Λέσχης, για νέες δημιουργίες, νέες ιδέες, μοντέρνους συνδυασμούς γεύσεων, θέτοντας πάντα σαν βάση τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Έτσι ήμασταν έτοιμοι και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις της εποχής και τις προσδοκίες της παγκοσμιοποίησης, καθώς επίσης και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη διάδοση της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας σε παγκόσμιο εύρος.

Αυτοί ήταν οι στόχοι, οι βάσεις, οι άξονες που βάλαμε όταν ιδρύθηκε η Λέσχη Αρχιμαγείρων το 1992. Πράγματι, πέρασαν 20 χρόνια, μεγάλωσε η Λέσχη. Πιστεύω πως όσοι πέρασαν από τα Δ.Σ. κάτι προσέφεραν, άλλοι πολλά, άλλοι λίγα, δεν έχει όμως σημασία αυτό. Σημαντικό είναι ότι πρόσφεραν έργο και σήμερα υπάρχει η Λέσχη.

Δεν μπορώ να ξεχάσω, όταν ανέλαβα την προεδρεία το 1996, είχα δηλώσει ότι σεβόμενος το παρελθόν, θα συνεχίσουμε μαζί στο μέλλον. Περάσαμε από πολλά εμπόδια (τότε δημιουργήσαμε τα πρώτα μας γραφεία, με πλήρη εξοπλισμό, βιβλιοθήκη κ.λπ.), όπου εξωτερικοί παράγοντες για προσωπικούς λόγους και προβολή, δεν επιθυμούσαν την ανεξαρτησία της Λέσχης. Παρ’ όλα αυτά, εμείς προχωρήσαμε, συμμετείχαμε σε όλα τα παγκόσμια συνέδρια της WACS, σε διεθνείς διαγωνισμούς, οργανώσαμε φεστιβάλ γαστρονομίας με πανελλαδική συμμετοχή, δημιουργήσαμε πρώτα το Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων και κατόπιν την Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος, που πιστεύω ότι εάν δεν υπήρχε η καλή διάθεση, ο σεβασμός και η προσπάθεια από τους τότε πρόεδρους των άλλων λεσχών, δεν θα υπήρχε σήμερα η ομοσπονδία.

Στο τέλος του 2005, απερχόμενος από τη διοίκηση, είχαμε βάλει χρονοδιάγραμμα 5ετίας, είχαμε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τους ΕΟΤ, ΟΠΕ, ΠΟΕΣΕ, ήταν έτοιμη η συμφωνία με μεγάλη εταιρεία τροφίμων, υπήρχε καλή υποδομή με οργανωμένα γραφεία και καλή επικοινωνιακή πολιτική προς όλους τους φορείς.

Για ‘μένα, η Λέσχη σημαίνει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων για γαστρομαγειρικές ανησυχίες, χαλαρές κουβέντες με σεβασμό. Εκεί μιλάμε καθαρά, χωρίς προκαταλήψεις και υπονοούμενα, παίρνουμε καθαρές αποφάσεις.

Τι παρατηρείτε πως έχει αλλάξει από τη δική σας θητεία ως Προέδρου της Λέσχης μέχρι σήμερα και αν η Λέσχη Αρχιμαγείρων διατηρεί το στίγμα και τη γραμμή που είχατε χαράξει;

Α.Τ:Πιστεύω και νομίζω ότι λειτουργεί ανάλογα με τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα που είχαμε βάλει. Θα προτιμούσα να έχουν μια πιο αυστηρή αξιολόγηση στα εισερχόμενα νέα μέλη. Κατά τη θητεία μου, είχαμε βάλει προδιαγραφές, σύμφωνα με το καταστατικό, που ήταν σαφές ότι εάν κάποιος δεν τις πληρούσε, δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στους κόλπους της Λέσχης. Θέλαμε ποιότητα και όχι αύξηση της ποσότητας για άλλους λόγους.

Για τις εκδηλώσεις, πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι πιο ποιοτικές, με δικλείδες ασφάλειας σχετικά με τις κριτικές επιτροπές και την επιλογή διαγωνιζομένων, όπως παλαιοτέρα. Να είναι επίσης, πιο αντικειμενικοί προς κάθε κατεύθυνση, να λειτουργούν αξιοκρατικά και όχι οικογενειακά, να "γεννούν" καθημερινά νέες ιδέες, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον από όλα τα μέλη να συμμετάσχουν, να βοηθήσουν και όχι πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι (από τα λάθη μαθαίνουμε!!!).

Ποιες είναι οι δράσεις που πιστεύετε πως θα πρέπει να γίνουν για να προβληθεί η ελληνική γαστρονομία, σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας;

Α.Τ:Να δημιουργηθεί μια επαγγελματική υποδομή διαχείρισης για όλα τα νεοεισερχόμενα μέλη και να τους μεταφέρουν την αλήθεια για τις συνθήκες στην ελεύθερη αγορά εργασίας .Να βελτιωθεί η επικοινωνία με όλα τα παλιά μέλη, που σήμερα δεν συμμετέχουν στα κοινά και να γίνει έρευνα για τους λόγους που απέχουν. Να βελτιωθεί η εικόνα και το προφίλ της Λέσχης. Να σταλούν ερωτηματολόγια σε όλα τα μέλη, για την καλύτερη λειτουργία της Λέσχης και να κάνουν προτάσεις για την επαγγελματική μαγειρική παιδεία. Να επεκτείνουν τη συνεργασία και με άλλους διεθνείς οργανισμούς. Υπάρχει έλλειψη αναγνώρισης της Λέσχης στη βιομηχανία τροφίμων και ξενοδοχειακών μονάδων.

Να αυξήσουν τα πλεονεκτήματα στα δόκιμα, τακτικά και επίτιμα μέλη. Να καθιερωθεί ετήσιο τακτικό συνέδριο με όλα τα μέλη και με άλλους φορείς, για τα προβλήματα και τις νέες τάσεις της αγοράς. Επίσης, σημαντική είναι η εκπαίδευση των μελών πάνω σε νέες τεχνολογίες, τα εκπαιδευτικά ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες και η επαφή με τις αντίστοιχες οργανώσεις μέσω πρεσβειών.

Η διοργάνωση τοπικών διαγωνισμών μαγειρικής, με τοπικά προϊόντα, είναι ακόμα ένα μέσο προβολής. Να έχουν όλα τα μέλη επαγγελματική συνείδηση για το σήμερα και να προβάλλουν μέσα από τη δουλειά τους τα ταπεινά προϊόντα με χαμηλό κόστος και να ξέρουν ότι οι επιχειρηματίες επενδύουν σε αυτούς.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε αυτές τις ημέρες προς τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας και ποιο μήνυμα στους επαγγελματίες που δεν είναι μέλη, αλλά σκέφτονται την ενσωμάτωσή τους στη Λέσχη;

Α.Τ:Η Λέσχη πάντα πιστεύει σε αξίες, σεβασμό, στην άμιλλα και την αξιοκρατία μεταξύ των μελών της. Η ενσωμάτωση είναι η αναγνώριση μεταξύ των συναδέλφων και το να είσαι μέλος σε μια τέτοια μεγάλη οικογένεια των αρχιμαγείρων, είναι τιμή για κάθε επαγγελματία.

Όπως σε κάθε χώρο, έτσι και στο δικό μας "τις χαρές τις παίρνεις με το σταγονόμετρο και τις λύπες με το φτυάρι", όπως λέει μια λαϊκή παροιμία. Θέλει υπομονή, αγάπη, σεβασμό σε αυτό το χώρο, εδώ δεν μετράνε οι ατομικές ευαισθησίες, αλλά οι συλλογικές και ο νοών νοείτω.

Προς τα μέλη, θα ήθελα να τους τονίσω ότι κουβαλάνε ένα μεγάλο βάρος. Πρέπει να μεταφέρουν τα θετικά της Λέσχης και όχι τα αρνητικά, διότι δεν έχει μόνο αρνητικά. Το μετάλλιο είναι ένας τίτλος αναγνώρισης, που θα πρέπει να το τιμάνε όταν παραβρίσκονται σε εκδηλώσεις γαστρονομίας. Οι εποχές αλλάζουν, αλλάζουμε όμως και εμείς; Αυτό είναι το ερώτημα της εποχής! Σε κάθε κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες, εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να αποβάλλουμε παλαιές νοοτροπίες και να συμβαδίσουμε με τη σημερινή πραγματικότητα.

Να ακούμε τους νέους συναδέλφους, να τους συμβουλεύουμε, να μη βιάζονται να ανέβουν διότι γρήγορα θα κατέβουν! Να τους περνάμε το μήνυμα ότι η μαγειρική είναι λειτούργημα, είναι φροντίδα, είναι αγάπη, είναι σεβασμός, είναι καθημερινή προσπάθεια, όπου κρινόμαστε κάθε μέρα και ότι ο εφησυχασμός στο χώρο μας, είναι η δυστυχία για το αύριο!