Παρουσιάσεις

'Γεύσεις Καβάλας'. Από την Καβάλα... στο Παρίσι

Η διεθνής διάκριση της κ. Στέλλας Σπανού

Παρουσιάσεις - Βιβλία

 

Οι "Καβάλας Γεύσεις", το τελευταίο βιβλίο της κ. Στέλλας Σπανού που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 με την υποστήριξη της Νομαρχίας Καβάλας, ταξίδεψαν μέχρι το Παρίσι, για να διεκδικήσουν και τελικά να κατακτήσουν μια θέση ανάμεσα στα τέσσερα καλύτερα βιβλία του κόσμου, στην κατηγορία "Καλύτερη Φωτογραφία Βιβλίων Μαγειρικής", στα φετινά Gourmand World Cookbook Awards!

Στο βραβευμένο «Εδεσματολόγιο της Καβαλιώτικης Κουζίνας», όπως υπογράφει η ίδια το βιβλίο της, η συγγραφέας καλεί τους αναγνώστες - εραστές των γεύσεων να ανακαλύψουν την μοντέρνα όψη της παραδοσιακής κουζίνας της Καβάλας, μέσα από μια πληθώρα συνταγών ξεχασμένων στο χρόνο, που εύστοχα μπορούν να χαρακτηρίσουν την ευρύτερη περιοχή, ως ένα σταυροδρόμι γευστικών πολιτισμών!

Άλλωστε, τα γαστρονομικά μονοπάτια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, που έχει λατρέψει, ακολουθεί και τα οποία αναδεικνύει μέσα από το πολυδιάστατο και δημιουργικό της ταλέντο, έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για τα τρία βιβλία της, που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα.

Ο «Έρωτας Γεύσεων», οι «Θρακιώτικες Μυρωδιές και Γεύσεις» και οι «Καβάλας Γεύσεις» είναι μόνο η αρχή στο ταξίδι της συγγραφής που έχει ξεκινήσει η μαγείρισσα - συγγραφέας - φωτογράφος Στέλλα Σπανού, στην προσπάθειά της να καταγράψει και να παρουσιάσει τα μυστικά των προϊόντων και των συνταγών της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Μυστικά πολύτιμα, που βοηθούν στη διαφύλαξη της γαστρονομικής κληρονομιάς και ταυτότητας του τόπου και κατά συνέπεια στην τουριστική προβολή του.

Η προσήλωσή της σε αυτόν τον σκοπό και η λαχτάρα με την οποία δημιουργεί κάθε φορά, αποτυπώθηκαν ιδιαίτερα και με τον καλύτερο τρόπο στο βιβλίο της «Καβάλας Γεύσεις», τόσο με τις συνταγές, μα πολύ περισσότερο με τη φωτογράφιση από την ίδια, όλων των πιάτων που δημιούργησε!

Τα Κολοκυθάκια με γιαούρτι Νέας Καβάλας, τα Σαλιγκάρια με ρύζι Φιλίππων, τα Πιταρούδια Θάσου, ο Γαύρος Νέας Περάμου, οι Σπαραγγοκεφτέδες Χρυσούπολης, τα Μαντί Νέας Καρβάλης, η Αμυγδαλόπιτα Ακροποτάμου και η Σαρακατσάνικη Στριφτόπιτα, είναι μόνο μερικές από τις συνταγές που «ζωντανεύουν» μέσα από το βιβλίο της κ. Στέλλας Σπανού και συνθέτουν ένα μοναδικό «μωσαϊκό γεύσεων» της καβαλιώτικης κουζίνας!

Μίνι Παρουσίαση του βιβλίου «Καβάλας Γεύσεις» - (Κατεβάστε το .pdf)