Παρουσιάσεις
Μικρή Κουζίνα
'Ψωμιά και Ζύμες' - 'Λικεράκια και Σερμπέτια'
Παρουσιάσεις - Βιβλία
Foodblogger τα τελευταία χρόνια και ερωτευμένη με την κουζίνα από πάντα, η κ. Αγγελική Ξανθάκη από
τη Ζάκυνθο "μαγειρεύει, φωτογραφίζει, ταξιδεύει μέσα από γεύσεις, εικόνες και αρώματα",
όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια, δίχως όμως να κρατάει... μυστικά!
Στη δική της "Μικρή Κουζίνα", το προσωπικό της ιστολόγιο στο διαδίκτυο, που δημιούργησε πριν από περίπου 3 χρόνια,
η Κική - όπως τη φωνάζουν οι δικοί της άνθρωποι - μοιράζεται κάθε στιγμή δημιουργίας και φροντίζει αυτές τις στιγμές
να τις "αναμειγνύει" με αναμνήσεις και αναφορές σε μέρη και πρόσωπα που έχει αγαπήσει!
Οι παραδοσιακές, αλλά και μοντέρνες συνταγές που παρουσιάζει, μα περισσότερο το μεράκι και το πάθος της όταν τις δημιουργεί,
καθώς και η ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών αναγνωστών της "Μικρής Κουζίνας", ώθησαν την Κική στη συγγραφή ήδη δύο βιβλίων!
Το πρώτο, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010 με τίτλο "Ψωμιά & Ζύμες", περιέχει 56 συνταγές για ψωμιά, κριτσίνια, γλυκά ψωμιά,
αρτοσκευάσματα, γιορτινά ψωμιά και ζύμες, γραμμένα αναλυτικά, έτσι ώστε να ικανοποιούν τον κάθε αναγνώστη και λάτρη της κουζίνας,
από τον πιο άπειρο μέχρι τον πιο έμπειρο!
Αγαπήθηκε μάλιστα τόσο πολύ από τον κόσμο που ήδη κυκλοφορεί η 2η έκδοσή του.
Στο δεύτερο βιβλίο της, η κ. Αγγελική Ξανθάκη, συγκεντρώνει τα 10 χρόνια εμπειρίας της στην παρασκευή λικέρ. Με τον
τίτλο "Λικεράκια & Σερμπέτια", το βιβλίο αυτό, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2010, είναι ένα από τα ελάχιστα που κυκλοφορούν
στην Ελλάδα με θέμα τους τα λικέρ και παρουσιάζει 50 συνταγές για λικέρ, 16 επιπλέον συνταγές για λικέρ,
παραλλαγές πάνω στις βασικές, καθώς και 10 συνταγές για σερμπέτια (σιρόπια) χωρίς αλκοόλ.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι όμως, και οι 14 συνταγές για γλυκά και φαγητά, στις οποίες μπορούν να
χρησιμοποιηθούν τα λικέρ και τα σιρόπια που προτείνονται!
Τα δύο βιβλία της "Μικρής Κουζίνας" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Έντυπο" και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τα παραγγείλουν με
αποστολή mail στο: kxan67@gmail.com ή τηλεφωνικά στο: 2695042215.
Ψωμί ζυμωτό με πουρέ κολοκύθας
Υλικά
- 1/2 κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (το σκληρό χοντρόκοκκο αλεύρι, συνήθως σε πορτοκαλί συσκευασία)
- 1 φάκελο μαγιά (8 γρ.)
- 1 κ. γ. αλάτι
- 1 κ. γ. ζάχαρη
- 200 γρ. πουρέ κολοκύθας
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 3/4 κούπας χλιαρό νερό (περίπου)
- 1 κ. σ. παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά.
- Κάνουμε λακκούβα, ρίχνουμε το λάδι, τον πουρέ και μισή κούπα χλιαρό νερό.
- Χτυπάμε με το μίξερ (διότι βαριόμαστε να ζυμώσουμε) με το εξάρτημα για ζύμες και προσθέτουμε καθώς χτυπάμε λίγο νερό ακόμα, (περίπου 3/4 κούπας) μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει.
- Διαμορφώνουμε το ζυμαράκι μας, το βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον (φούρνος στους 30 βαθμούς, καλοριφέρ, κουβερτούλα).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
- Τσακίζουμε κατά βούληση.
Λικέρ 44 ή αλλιώς, λικέρ πορτοκάλι-καφές
Υλικά
- 1 μέτριο πορτοκάλι
- 1/2 λίτρο ρακή
- 1/2 λίτρο νερό
- 44 κόκκους καφέ (προτείνεται ο καφές Μόκκα Αιθιοπίας)
- 44 κύβους ζάχαρης ή 44 κ. γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Τρυπάμε το πορτοκάλι με βελόνα πλεξίματος στη Γαλλία / με ξυλάκι από σουβλάκι στην Ελλάδα, κάνοντας 44 τρύπες και εισάγουμε μέσα σε κάθε τρύπα 1 κόκκο καφέ.
- Διαλύουμε τους 44 κύβους ζάχαρης μέσα στο αλκοόλ 45ο ή στο αλκοόλ 90ο+1/2 λίτρο νερού.
- Περιμένουμε 44!! μέρες πριν να το δοκιμάσουμε!
Copyright: Αγγελική Ξανθάκη