Παρουσιάσεις

Grant Achatz. Η Επιτυχία συνεχίζεται...

'Next' after 'Alinea'

Παρουσιάσεις - Εστιατόρια

 

Όταν, ο Grant Achatz έχασε την αίσθηση της γεύσης(!) εξαιτίας του καρκινώματος που διαγνώστηκε στη γλώσσα του, αλλά και της επίπονης θεραπείας που ακολούθησε, πολλοί σκέφτηκαν ότι ο φιλόδοξος και ταλαντούχος chef, που έμαθε να δημιουργεί στο πλευρό του Thomas Keller, θα εγκαταλείψει τη μαγειρική.

Εκείνος όμως, όχι μόνο δεν εγκατέλειψε το "Alinea", αλλά παρόλη την περιπέτεια που έζησε με την υγεία του, κατάφερε να το αναδείξει σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αμερικής κερδίζοντας 3 αστέρια Michelin και σήμερα, στο 6ο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο σύμφωνα με τα "S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants 2011".

Ωστόσο, ο Grant Achatz, ο chef που έδωσε τη δική του ερμηνεία στη Μοριακή Γαστρονομία, δημιουργώντας πρωτοποριακές γαστρονομικές καινοτομίες, από τα τέλη του 2007 που οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι είναι "cancer free", άρχισε να σκέφτεται το επόμενο βήμα του... την "μετά - Alinea" δράση του!

Στο πλάι του, πιστός φίλος, συνέταιρος και συνοδοιπόρος στα σχέδιά του, ο - ελληνικής καταγωγής - επιχειρηματίας Nick Kokonas, στον οποίο ανήκει το μισό της επιτυχίας του "Alinea".

Οι σκέψεις αυτές ωρίμασαν και η ανακοίνωση για το "Next", το νέο εστιατόριο του Achatz στο Σικάγο, έγινε μέσω του Twitter τον Μάιο του 2010.

Εκεί ο κόσμος πληροφορήθηκε, με μεγάλο ενδιαφέρον, ότι το "Next" δεν θα είναι ένα συμβατικό gourmet εστιατόριο, αλλά το μέσο που θα τους μεταφέρει σε μια γευστική περιπλάνηση ανά την υφήλιο και γιΆ αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν κράτηση εισιτηρίων...

Όταν μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο Grant Achatz θα επιχειρήσει ένα ταξίδι εξερεύνησης στην ιστορία της γαστρονομίας κάνοντας "στάσεις" σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, αλλάζοντας το μενού του "Next" κάθε τρεις μήνες, τότε το ενδιαφέρον και η προσμονή πραγματικά... απογειώθηκαν!

Από τότε και αφού μεσολάβησε μια εντυπωσιακή καμπάνια μέσα από το διαδίκτυο, πέρασε περίπου ένας χρόνος και παρά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές, όλα - μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια - ήταν απολύτως έτοιμα για το opening του "Next" που έγινε στις 6 Απριλίου 2011.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προετοιμασίας, είναι οι 100 ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν τα μέλη του προσωπικού του εστιατορίου, στις γραπτές εξετάσεις που έγιναν λίγες ημέρες πριν!

Πρώτος σταθμός για τον Grant Achatz και τον Nick Kokonas, στο "χωροχρόνο" της παγκόσμιας κουζίνας είναι το Παρίσι του 1906 και το "Ritz Hotel", με ένα μενού εμπνευσμένο από το περίφημο "Le Guide Culinaire" του μεγάλου Αρχιμάγειρα Auguste Escoffier. Ο Achatz μέσα από το "8 course menu" που παρουσιάζει, αναβιώνει γεύσεις και αρώματα της Belle Epoque του Παρισιού, χρησιμοποιώντας τις δικές του, μοναδικές, σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής, μα πιο πολύ το ταλέντο του να δημιουργεί μικρά έργα τέχνης που σερβίρονται σε πιάτο!

  NEXT - Paris 1906


Επόμενοι σταθμοί, θα είναι η Σικελία του 1949, το Σάο Πάολο του 1968, αλλά και το Χονγκ Κονγκ του 2036... και οι on line κρατήσεις εισιτηρίων, επαληθεύουν τις προσδοκίες των δημιουργών του "Next" για επιτυχία αντίστοιχης αυτής του "Alinea".

Από την ημέρα του opening και κάθε μέρα, η σελίδα του "Next" στο Facebook έχει γίνει τόπος "συνάντησης" για τους θαυμαστές του Grant Achatz, όπου όχι μόνο ανταλλάσουν σχόλια και εντυπώσεις, αλλά ακόμα και εισιτήρια !!!

Όμως το "δίδυμο" Achatz - Kokonas δεν σταμάτησε εδώ.
Τα σχέδιά τους για ένα cocktail bar που θα λειτουργεί δίπλα στο "Next", πήραν "σάρκα και οστά" το περασμένο Σάββατο 23 Απριλίου, όταν άνοιξε το επίσης πολυαναμενόμενο "Aviary", ενώ τον Μάρτιο κυκλοφόρησε το βιβλίο που έγραψαν μαζί οι δύο συνεργάτες και έχει τίτλο "Life, On the Line".

Οι σελίδες του βιβλίου αφηγούνται την ιστορία της ερωτικής σχέσης ενός πρωτοπόρου chef με το μαγείρεμα, αλλά όπως λέει ο ίδιος ο Achatz: "είναι επίσης ένα βιβλίο για την επιβίωση, για την προώθηση της δημιουργικότητας και για τη βαθιά φιλία".

Cucina.gr

YouTube Video - (NEXT - Paris 1906)