Παρουσιάσεις

Αρχοντικό Παπαδοπούλου

Πολυχώρος Διάδοσης Κυπριακής Οινογαστρονομίας

Παρουσιάσεις - Εστιατόρια

 

Figure 1

Σε ένα νεοκλασικό συγκρότημα κτιρίων, δείγμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Αρχοντικό Παπαδοπούλου, ένας χώρος που μεταξύ άλλων φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για την ιστορία της κυπριακής γαστρονομίας.

Η φιλοσοφία του Αρχοντικού Παπαδοπούλου είναι η προώθηση, η ανάδειξη, η διάδοση και η συνέχιση της κυπριακής οινογαστρονομίας και στόχος των ιδιοκτητών του, είναι να έρθει σε επαφή η σύγχρονη κοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου όσον αφορά στην παράδοση, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, τις γαστρονομικές και οινικές συνήθειες.

Μετά από χρόνια ενδελεχούς έρευνας για παλιές, παραδοσιακές, ξεχασμένες συνταγές, σήμερα το εστιατόριο του Αρχοντικού παρουσιάζει με περηφάνια μια αναβαθμισμένη κυπριακή γαστρονομική κουζίνα.

Σάββας ΣάββαΟ Σάββας Σάββα, ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Κύπριος σεφ (World Junior Chef of the Year 2010) με την ομάδα του, διατηρώντας την αυθεντικότητα των παλιών, παραδοσιακών κυπριακών συνταγών, τις παρουσιάζουν σε μοντέρνα εκτέλεση υψηλής γαστρονομικής κουζίνας.

Το Αρχοντικό Παπαδοπούλου χρησιμοποιεί μόνο κυπριακά, παραδοσιακά και φρέσκα προϊόντα (το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής και το κρέας εγχώριο), τα οποία μαγειρεύονται σε παρθένο ελαιόλαδο και με βότανα από την κυπριακή φύση.

Η "Αρχοντική Σαλάτα", τα ντολμαδάκια με τυρί, οι μεθυσμένοι (από την Κουμανταρία) καραόλοι και το παγωτό Κουμανταρία, είναι μόνο μερικές από τις γευστικές δημιουργίες που σερβίρονται.

Το κελάρι, φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από οίνους (πέραν των 2000 φιάλων-200 διαφορετικές ετικέτες) του κυπριακού αμπελώνα, μετά από πρόταση της επιτροπής γευσιγνωστών και του έμπειρου οινοχόου του Αρχοντικού Παπαδοπούλου.

Στο κελάρι του Αρχοντικού, άλλωστε ανακαλύφθηκε και βρίσκεται η παλαιότερη κουμανδαρία που βρέθηκε στην Κύπρο, η οποία χρονολογείται πέραν των εκατό (100) χρόνων. Η κουμανδαρία βρέθηκε ξεχασμένη σε συμπυκνωμένη μορφή μέσα σε πιθάρι και θεωρείται μια από τις κορυφαίες οινικές ανακαλύψεις των τελευταίων αιώνων, τόσο από ιστορικής, όσο και από επιστημονικής άποψης.

Μέρος του συμπυκνώματος έχει πρόσφατα ανασυσταθεί από τον Κλάδο Αμπελουργίας-Οινολογίας του Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Ο πολυχώρος που στεγάζεται στο Αρχοντικό του Μιχάλη Παπαδόπουλου , στο κέντρο του χωριού Κόρνος της Λάρνακας και χρονολογείται από το 1897, πλαισιώνεται από, αναγνωστήριο, πωλητήριο (το παλιό μπακάλικο), "Κουμανδαρία μπαρ", καφετέρια, υπόγειο κελάρι κυπριακών οίνων και ανοικτό υπερσύγχρονο εργαστήρι αγγειοπλαστικής, αφού παράλληλος στόχος της Δρ. Πέρης Βροντή, εγγονής του Μιχ. Παπαδόπουλου, που ανακαίνισε και αξιοποίησε το ιστορικό κτίριο, είναι να αναδειχτεί και η τέχνη που σημείωσε τόσο μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή του Κόρνου και δεν είναι άλλη από την αγγειοπλαστική.

  Wine Cellar


Πηγή: www.onlycy.com