Παρουσιάσεις

Μπλε Αλεπού

Από τους Αμπελώνες Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα

Παρουσιάσεις - Κρασιά

 

Figure 1

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου.

Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει αργιλοασβεστώδη έως αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και κυρίως νοτιοανατολικό προσανατολισμό.

Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.

Ειδικότερα, για την «Μπλε Αλεπου» επιλέχθηκαν το Syrah που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχίου 1 και 2, το Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη του τεμαχίου 24 και το Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στα αργιλοασβεστώδη εδάφη του τεμαχίου 9 και το τεμαχιο 6 με τισ ποικιλες petit verdot, malbec cabernet sauvignon kai cabernet franc απο το τεμαχιο 22 με ελαφρια οξινα εδαφη.

Όλα τα τεμάχια έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 350 έως 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα


ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπλε Αλεπού


Βασικός στόχος του οινοποιού είναι να αναδείξει, καταρχήν, την ιδιαιτερότητα κάθε ποικιλίας στο αμπελοτόπι του κτήματος, και τελικά να δημιουργήσει ένα μοναδικό κρασί «παντρεύοντας» τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

Ο προσανατολισμός της «Μπλε Αλεπούς» προσδιορίζεται από το μεγιστο που μπορουν να αποδωσουν καθε μια απο τις ποικιλιες στο κτημα σε τεχνικα χαρακτηρηστικα, οπως οξυτητα, αλκοολικος βαθμος ενταση χρωματικη και αρωματικη καθως και φαινολικο βαθμο. Έτσι, μετά την επιλογή των αμπελοτεμαχίων και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής, εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλησης στους 11-12° C, σε αδρανες περιβάλλον απουσια οξυγονου, για 5-7 μέρες για την κάθε ποικιλία χωριστά, μια που αυτές έχουν διαφορετική ημερομηνία ωρίμανσης. Στη συνέχεια, το Merlot ζυμώνει στους 27-28° C και επιπλέον οδηγείται σε μεταζυμωτική περίοδο θέρμανσης για 8-15 μέρες.

Το Ξινόμαυρο ζυμώνει στους 22° C σε ανοιχτές δεξαμενές και ανακυκλώνεται με τη μέθοδο του pigeage, με στόχο την αποφυγή του σπασίματος των κουκουτσιών, που είναι η πηγή των δυσάρεστων τανινών, και το τράβηγμα από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης.

Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 λ και 500 λ. με ποσοστό νέου ξύλου 100%.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Αλκοολικός Βαθμός: 14,9 %vol
  • Πτητική Οξύτητα: 0,81 g/lt
  • Ολική Οξύτητα: 6,6 g/lt
  • Ενεργός Οξύτητα (pH): 3,40
  • Σάκχαρα: 3,2 g/lt

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μπλε Αλεπού Η «Μπλέ Αλεπού» είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός των πικάντικων και «στιβαρών» Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot των βελούδινων και αρωματικών Μerlot , Malbec και Cabernet Franc και του «αρσενικού» και μοναδικού Ξινόμαυρου.

Η «Μπλέ Αλεπού» χαρακτηρίζονται από βαθύ σκούρο χρώμα με μώβ ανταύγειες, χαρακτηριστικό ενός νέου και μεγάλου κρασιού. Στη μύτη υπερισχύει το πυκνό άρωμα μαύρων φρούτων, πιπεριού και βανίλιας Μαδαγασκάρης. Το στόμα χαρακτηρίζεται από έντονη καλοδομημένη βελούδινη γεύση, τανίνες που δίνουν μια ιδιαίτερη δομή και όγκο, άψογα ισορροπημένη οξύτητα, μακριά επίγευση με τονισμένο το βαρέλι στο στόμα, να αλλάζει με την ώρα και να δίνει στη θέση του ένα παχύ πολύπλοκο φρούτο.

Συνολικά, η «Μπλέ Αλεπού» διακρίνεται για το ισορροπημένο έντονο στόμα, την υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών σε αλλεπάλληλα στρώματα και τον αρμονικό συνδυασμό της πολυπλοκοτητας των ποικιλιών που το συνθέτουν. Διακριτικό στη γεύση, χαρακτηρίζεται από ζωντανό «νεύρο», που του δίνει τη δυνατότητα για μακροχρόνια παλαίωση.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Όνομα: ΜΠΛΕ ΑΛΕΠΟΥ 2009
  • Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
  • Κατηγορία: ΠΓΕ Ημαθίας
  • Προέλευση: Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιανακοχώρι, και συγκεκριμένα τα τεμάχια 1 και 2 για το Syrah, 24 για το Merlot και 6για τις υπολοιπες.
  • Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah , Merlot , Ξινόμαυρο
  • Ωρίμανση: 14 μήνες σε βαρέλια 225lt - περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες
  • Δυνατότητα Παλαίωσης: 12-15 έτη