Παρουσιάσεις

Χρήστος Τζιέρας

Το Cucina.gr και η Ελευθερία Βασιλειάδη παρουσιάζουν τον Έλληνα Chef

Παρουσιάσεις - Chef


Χρήστος Τζιέρας

"Η εξέλιξη αυτής της δουλειάς είναι κάτι που δεν σταματά ποτέ. Πολύ εύκολα λοιπόν αν δεν ακολουθείς τη γνώση, που εξελίσσεται συνεχώς, κινδυνεύεις να χάσεις το τρένο".

Πολυταξιδεμένος και με θητεία σε πολυάριθμα εστιατόρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χαρακτηρίζεται από την multi-cultural διαδρομή του, μέσω της οποίας αποκόμισε ενδιαφέρουσες εμπειρίες που διαμόρφωσαν την ταυτότητά του ως chef.

Μετρά 25 συναπτά έτη στο στίβο της γαστρονομίας κατά τη διάρκεια των οποίων εξιχνίασε με δημιουργικό οίστρο κάθετί που του κινούσε το ενδιαφέρον. Ο χώρος της επισίτισης ήταν γι’ αυτόν μια ακόμη από τις πολλές προκλήσεις που συνάντησε από νεαρή ηλικία.

Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε με τη φοίτησή του στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου.

Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης, ακολούθησε θητεία σε εστιατόρια και ξενοδοχεία όπως Intercontinental (Αθήνα και Λονδίνο), Πιλ Πουλ, Craigdarroch στη Σκωτία, Cosmos κ.λ.π. Βενετία, Μιλάνο, Πάρμα, Μπανκόκ, Κωνσταντινούπολη και Νέα Υόρκη ήταν μερικά από τα σημεία-σταθμοί στα οποία ήρθε σε επαφή με διάφορες μορφές γαστρονομικής κουλτούρας.

Η επιμέλεια των καταλόγων πολλών πετυχημένων επιχειρήσεων φέρει την υπογραφή του ενώ άρθρα σε έντυπα και διαδίκτυο καθώς και παρουσίαση συνταγών σε τηλεοπτικές εκπομπές εμπλουτίζουν την πλούσια λίστα με τις δραστηριότητές του.

Την τελευταία δεκαετία συνεργάζεται ως Executive Chef με τον Όμιλο Μπολέτση-Παναγόπουλου.

Μετά από πολυετείς γαστρονομικές διαδρομές, κατέληξε στην ουσιαστική, και αξεπέραστη αγάπη του, την ελληνική κουζίνα. Σε ένα κομβικό πλέον σημείο της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, αναβιώνει χαρακτηριστικά μνήμες και παλιές αξίες, επιστρατεύει εγχώρια υλικά, μιλά τη γλώσσα της ελληνικής γεύσης άπταιστα και γράφει τη δική του "εδώδιμη ιστορία"...

Συνέντευξη Χρήστου Τζιέρα

Από την 25ετή θητεία σας στο χώρο της επισίτισης, θα μπορούσατε να αναφέρετε μία θετική και μία αρνητική εμπειρία σας που θα θυμάστε για πάντα;

Χ.Τ: Οι θετικές εμπειρίες είναι πολλές και πολύπλευρες. Θα μπορούσα να αναφέρω ότι εξαιτίας της θητείας μου σ΄ αυτό το χώρο γνώρισα εξέχουσες προσωπικότητες από τις οποίες αποκόμισα ιδιαίτερες γνώσεις, έκανα ονειρεμένα ταξίδια και έζησα εκπληκτικές στιγμές δημιουργίας.

Αρνητικές είναι οι εμπειρίες από κακόβουλες κριτικές και στιγμές υπέρτατου άγχους που συμβαίνουν σε μια κουζίνα.

Χρήστος Τζιέρας - Αρνάκι σε κληματόβεργες με πατάτες και δεντρολίβανο - Belle Amie Χρήστος Τζιέρας - Φιλέτο σολομού με λαχανικά και κρέμα λεμόνι - Pio Verde
  Αρνάκι σε κληματόβεργες με πατάτες
και δεντρολίβανο - Belle Amie
Φιλέτο Σολομού με λαχανικά και
κρέμα λεμόνι - Pio Verde
 


Παρακολουθείετε την εξέλιξη της παγκόσμιας γαστρονομίας (τάσεις, στησίματα πιάτων, νέα προϊόντα);

Χ.Τ: Φυσικά την παρακολουθώ και προσπαθώ να παίρνω συνεχώς γνώσεις, μιας και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που αγαπώ αυτή τη δουλειά. Εκτός αυτού η διατροφική αξία καθώς και η προέλευση των τροφίμων για μένα είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία που καθορίζουν το σεβασμό και την αγάπη που τρέφουμε για τον εαυτό μας.

΄Ετσι και αλλιώς ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην εποχή μας είναι η κατανόηση του ότι η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Χρήστος Τζιέρας - Σαλάτα ρόκα με φράουλες, λιαστές ντομάτες flakes γραβιέρας και σύγκλινο - Piu Verde Χρήστος Τζιέρας - Μοσχαράκι κοκκινιστό με φασολάκια και πατάτες
  Σαλάτα ρόκα με φράουλες, λιαστές ντομάτες
flakes γραβιέρας και σύγκλινο - Piu Verde
Μοσχαράκι κοκκινιστό
με φασολάκια και πατάτες
 


Πιστεύετε πως οι νέες τάσεις του εξωτερικού στη γαστρονομία θα έρθουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα; Θα επωφελήσουν κάπου την ελληνική κουζίνα;

Χ.Τ: Η εμπειρία μου στο πέρασμα των χρόνων έχει δείξει ότι οι τάσεις της ξένης γαστρονομίας αν και καθυστερημένα καταφθάνουν στη χώρα μας. Αυτό που αργεί και δυστυχώς αλλάζει πολύ αργά είναι η γαστρονομική κουλτούρα των πελατών και η έλλειψη υποδομής στις περισσότερες επισιτιστικές μονάδες.

Νομίζω ότι τελευταία ευτυχώς η ελληνική μας κουζίνα αρχίζει να παίρνει τη θέση που της αξίζει εξαιτίας όλης αυτής της γνώσης που πήραμε από τις τάσεις της σύγχρονης γαστρονομίας.

Χρήστος Τζιέρας - Ντομάτοκεφτέδες Σαντορίνης. Χρήστος Τζιέρας - Λούτζα Μυκόνου - Belle Amie
  Ντομάτοκεφτέδες Λούτζα Μυκόνου - Belle Amie  


Πείτε μας για το concept του αναβιωμένου μεζεδοπωλείου Belle Amie στον Πειραιά όπου είστε υπεύθυνος. Πώς προέκυψε και πώς αποφασίσατε να καταλήξετε σε αυτή την ιδέα;

Χ.Τ: Το concept του Belle Amie προήλθε από την αγάπη των μετόχων για την ιστορία και την ομορφιά αυτού του καταπληκτικού κτιρίου. Θελήσαμε με σεβασμό και αγάπη να συνεχίσουμε τη δημιουργία των αναμνήσεων και να γεννήσουμε συναισθήματα αυθεντικά στον επισκέπτη, πελάτη.

Έτσι αγγίξαμε προσεκτικά το χώρο με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Παπαμίχου Ζήση και των δύο βασικών μετόχων Κοσμά Καραβά και Παναγόπουλο Δημήτρη και δημιουργήσαμε ένα παλαιό φιλόξενο σπίτι που δεν χορταίνεις να το χαζεύεις.

Εγώ πήρα τη σκυτάλη σε ένα πολύ κομβικό σημείο της καριέρας μου που ήθελα να τιμήσω τη μαμαδίστικη ελληνική κουζίνα και να δείξω στον κόσμο ότι η αγάπη και στον τομέα της μαγειρικής είναι το μυστικό που κάνει τη διαφορά. Μάζεψα λοιπόν τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και κρυμμένες συνταγές και σας τα προσφέρω χωρίς καμία στερεότυπη επεξεργασία. Ο τέταρτος στην παρέα Γιάννης Κομνηνός πίσω από τη σκηνή φροντίζει για τη σωστή διαχείριση και το άψογο σέρβις.

Χρήστος Τζιέρας - Μελιτζάνα με μοσχαράκι και τυρί Σαν Μιχάλη στο φούρνο - Belle Amie Χρήστος Τζιέρας - Κοτόπουλο στήθος γεμισμένο με Ελληνικά τυριά και σάλτσα θυμάρι - Piu Perde
  Μελιτζάνα με μοσχαράκι και τυρί
Σαν Μιχάλη στο φούρνο - Belle Amie
Κοτόπουλο στήθος γεμισμένο με Ελληνικά
τυριά και σάλτσα θυμάρι - Piu Perde
 


Πόσο σημαντικό πιστεύετε πως είναι το κομμάτι της "συνεχούς μετεκπαίδευσης" ενός μάγειρα ή ζαχαροπλάστη και γιατί;

Χ.Τ: Όπως προείπα, η εξέλιξη αυτής της δουλειάς είναι κάτι που δεν σταματά ποτέ.

Πολύ εύκολα λοιπόν αν δεν ακολουθείς τη γνώση, που εξελίσσεται συνεχώς, κινδυνεύεις να χάσεις το τρένο. Είναι μεγάλη τύχη που υπάρχει στις μέρες μας ένας απέραντος διαδικτυακός κόσμος όπου μπορείς να παρακολουθείς ό,τι βρίσκεται στο προσκήνιο δωρεάν. Επίσης πλήθος επαγγελματικών σεμιναρίων διοργανώνονται.


Χρήστος Τζιέρας - Δημιουργίες Χρήστος Τζιέρας - Δημιουργίες

Χρήστος Τζιέρας - Δημιουργίες

Χρήστος Τζιέρας - Ο Chef και η ομάδα του στο Piu Verde

Χρήστος Τζιέρας - Ο Chef και η ομάδα του στο Piu Verde