¶ρθρα

Στην Ισπανία το πρώτο Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας.

Basque Culinary Centre - BCC

Νέα - Aρθρα


Το πρώτο Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας στον πλανήτη, θα λειτουργήσει στην Ισπανία και θα διαθέτει ερευνητικό εργαστήριο, με σκοπό την εξερεύνηση του «μυστηρίου» της χημείας των γεύσεων.

Οι μαθητευόμενοι σεφ, θα διδάσκονται μεταξύ άλλων, την τέχνη της «μοριακής γαστρονομίας» υπό την καθοδήγηση του διάσημου Ισπανού σεφ, Ferran Adria, ιδιοκτήτη του περίφημου εστιατορίου "El Bulli".

Στόχος του Ferran Adria, που έχει ήδη προσκληθεί να διδάξει και στο Harvard, θα είναι να ενθαρρύνει τους φοιτητές του να χρησιμοποιήσουν την επιστημονική καινοτομία για να δημιουργήσουν τις συνταγές του μέλλοντος.

Εκτός από τον Ferran Adria, στο νέο Πανεπιστήμιο έχουν κληθεί να διδάξουν και άλλοι φημισμένοι σεφ, όπως ο αυτοδίδακτος Βρετανός Heston Blumenthal, ιδιοκτήτης του εστιατορίου "The Fat Duck".

Η κατασκευή του «Κέντρου Μαγειρικής των Βάσκων» (Basque Culinary Centre – BCC), ξεκίνησε πρόσφατα στο παραθαλάσσιο θέρετρο του San Sebastian και o αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου έχει γίνει ώστε να θυμίζει έναν … σωρό από στοιβαγμένα πιάτα!

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε και το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στους πρώτους φοιτητές. Παράλληλα, οι εμπνευστές του σχεδίου, φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Χώρα των Βάσκων ως τη «Μέκκα της Υψηλής Γαστρονομίας» και επέλεξαν το San Sebastian, που είναι ήδη φημισμένο μιας και «φιλοξενεί» εννέα από τα καλύτερα εστιατόρια, αφού όλα μαζί κατέχουν συνολικά 16 αστέρια Michelin.

Το Πανεπιστήμιο θα είναι το πρώτο στο είδος του και θα προσφέρει πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών στη μαγειρική τέχνη διάρκειας 4 ετών, με τη δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου μετά από έναν επιπλέον χρόνο σπουδών. Τα μαθήματα θα διδάσκονται στην Ισπανική, αλλά και την Αγγλική γλώσσα, ενώ και οι ερασιτέχνες λάτρεις της κουζίνας, θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε μικρότερους κύκλους σπουδών.

Ήδη, πολλοί από τους «εγχώριους» σεφ, έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους και τη συμμετοχή τους στα προγράμματα σπουδών του BCC. Άλλωστε η υπόσχεση ότι ανάμεσα στους λέκτορες του Πανεπιστημίου θα είναι επαγγελματίες, όπως ο κορυφαίος σεφ Ferran Adria, έκανε τους φιλόδοξους φοιτητές και επίδοξους σεφ του μέλλοντος, να κάνουν μαζικά αιτήσεις συμμετοχής στο νέο Πανεπιστήμιο.

Στην τελετή θεμελίωσης του κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα «γαστρονομικά όνειρα» των Ισπανών, η Υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας της χώρας δήλωσε ότι έφτασε η ώρα που η γαστρονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζονται και άλλα ακαδημαϊκά θέματα ώστε να αποκτήσει και αυτή το δικό της πανεπιστημιακό πτυχίο. Χαρακτηριστικά, η κ. Cristina Garmendia, λίγο πριν θέσει το θεμέλιο λίθο του νέου Πανεπιστημίου είπε ότι: «Η Γαστρονομία δεν αποτελεί μόνο τέχνη, πολιτισμό ή βιομηχανία για μια χώρα, είναι επίσης τεχνολογία και επιστήμη».