Άρθρα

1o Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας στο Παρίσι

Μήνας Ελληνικών Γεύσεων στο Παρίσι

Νέα - Aρθρα

 

Μπορεί η Γαλλία να είναι η "Βασίλισσα της Γαστρονομίας", η Ελλάδα όμως δεν δίστασε να διοργανώσει εκεί το "1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας" που πραγματοποιείται εκτός συνόρων, σε μια προσπάθεια να γοητεύσει το απαιτητικό γαλλικό κοινό, με τις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας.

Την πρωτότυπη και φιλόδοξη ιδέα του προϊσταμένου του ΕΟΤ Γαλλίας, κ. Θεόδωρου Χαρτοματσίδη, για την προβολή και προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας ως τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, στήριξε και υλοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και προσωπικά ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Το βράδυ της Τρίτης 1 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα "Napoleon" του ξενοδοχείου "Westin" στο Παρίσι , ο κ. Νικητιάδης κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας, παραθέτοντας δεξίωση προς τιμή παραγόντων της γαλλικής τουριστικής βιομηχανίας, δημοσιογράφων και επιφανών προσωπικοτήτων από το χώρο της γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων και σεφ βραβευμένοι με αστέρια Michelin.

Ο υφυπουργός, αφού υπογράμμισε το σεβασμό της Ελλάδας προς τη Γαλλική κουζίνα, αναφερόμενος στην ελληνική προέλευση της λέξης «γαστρονομία», τόνισε τη σημαντικότητα της ελληνικής συμβολής στις κουζίνες όλου του κόσμου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νέα στρατηγική που έχει υιοθετήσει η χώρα μας για τον τουρισμό.

Έτσι, από την 1η Μαρτίου 2011 και μέχρι το τέλος του μήνα, που θα διαρκέσει το φεστιβάλ, οι Έλληνες σεφ, αλλά και όλοι οι φορείς που συμμετέχουν... "καλούν σε γεύμα" τους Γάλλους φίλους μας, μέσα από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα και τις συνταγές τεσσάρων τουριστικών περιοχών της χώρας μας.

  1o Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας στο Παρίσι

Η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, αλλά και η Χαλκιδική με την "προ του Άθω πολιτεία" και τη μοναστηριακή κουζίνα, πρωταγωνιστούν σε αυτό το φεστιβάλ και δανείζουν τις γεύσεις της παραδοσιακής και μοντέρνας κουζίνας τους, μέσα από τις δημιουργικές προτάσεις των Ελλήνων σεφ που συμμετέχουν, όπως η Ντίνα Νοκολάου, ο Χρήστος Αθανασιάδης o Γιώργος Αυθίνος, ο Πάτερ Επιφάνιος (Άγιο όρος) και ο Πρόεδρος του Chef Club Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, Νίκος Χριστοφόρου.

Τα επώνυμα, γαλλικά και ελληνικά, εστιατόρια του Παρισιού, που έχουν επιλέξει στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, να συμπεριλάβουν ελληνικά πιάτα στο μενού τους, είναι τα περίφημα Evi Evan, L' Olivier, La Maison Greque, Les Delices D' Aphrodite και Mavrommatis. Επίσης, για μια εβδομάδα, ελληνικά φαγητά θα σερβίρονται και στα δύο εστιατόρια της Unesco, που εδρεύουν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι εκδηλώσεις του "Μήνα της Ελληνικής Γαστρονομίας" στη Γαλλία θα ολοκληρωθούν με την προβολή της ελληνικής κουζίνας στα γαλλικά τρένα της TGV, που συνδέουν το Παρίσι με τη Λυών, τη Μασσαλία, τη Λιλ και το Μπορντώ.

Εκεί υπολογίζεται, ότι περισσότεροι από 100.000 Γάλλοι θα δοκιμάσουν ελληνικά εδέσματα και λιχουδιές, που θα προσφέρονται εντελώς δωρεάν κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, στους επιβάτες των τρένων!

Cucina.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ