Άρθρα
Συνέντευξη Μίλτου Καρούμπα - Πρόεδρος Λ.Α.Ε
20 Χρόνια Chef's Club (1992-2012)
Νέα - Συνεντεύξεις
Συνέντευξη του Cucina.gr με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας,
Μίλτο Καρούμπα, με αφορμή τον εορτασμό 20 χρόνων λειτουργίας της Λέσχης.
Κε Καρούμπα, ως Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα θέλαμε να μας πείτε τι σημαίνει για εσάς, η 20ετία που συμπληρώνει το Chef’s Club από την ίδρυσή του;
Μ.Κ: Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας διανύοντας είκοσι έτη ύπαρξης, ως επίσημος επαγγελματικός φορέας της γαστρονομίας, σηματοδοτεί την απόλυτη απόδειξη της αναβάθμισης του επαγγέλματος
του Αρχιμάγειρα και του Αρχιζαχαροπλάστη. Το όφελος της διάδοσης της ελληνικής γαστρονομίας, μέσω των μελών της Λέσχης σε όλα τα πέρατα της γης είναι τεράστιο και την καταξιώνει
ως μία από τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο.
Στη διάρκεια της δικής σας θητείας, ως Πρόεδρος της Λέσχης, ποια είναι τα θετικά βήματα που πιστεύετε ότι έγιναν για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας στο
εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό;
Μ.Κ: Τα βήματα που έγιναν για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων είναι πάρα πολλά και στοχευμένα. Απευθυνθήκαμε και παρουσιάσαμε προϊόντα,
σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τον ΟΠΕ, τα Επιμελητήρια, τις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες, σε πολλές αγορές όλου του κόσμου. Χαρακτηριστικά, αναφέρω αγορές σε χώρες της Ασίας,
της Αμερικής, της Ιαπωνίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας, όπου τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική κουζίνα ήταν λέξεις άγνωστες. Με πολύ μεγάλο αγώνα και πάθος, εισβάλαμε σε αυτές τις
αγορές και γνωστοποιήσαμε όλα τα σπουδαία ελληνικά προϊόντα που αποτελούν το όχημα στη Μεσογειακή διατροφή.
Ποιοί είναι οι τρόποι και οι δράσεις που έχετε επιλέξει, για να στηρίξετε, αλλά και να προβάλλετε την ελληνική γαστρονομία, σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας;
Μ.Κ: Η δράση της Λέσχης μας έχει επεκταθεί πλέον σε όλο τον κόσμο. Με συμμετοχή σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, αλλά και εκπαιδεύοντας τους Έλληνες μετανάστες chefs, στη σύγχρονη
πλέον ελληνική γαστρονομία. Ήδη στη Βόρεια Αμερική, λειτουργεί το νέο μας γραφείο, το "Chefs Club of Greece - North American Chapter", όπου τα μέλη της Λέσχης σε
συνεργασία με την οργάνωση "Pangrecorians", διδάσκουν την ελληνική γαστρονομία στα εστιατόρια της Αμερικής. Επίσης, κατά τη διάρκεια της 7ης έκθεσης HoReCa 2012 υπογράφτηκε
μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας και του Γερμανικού συνδέσμου επιχειρηματιών και γαστρονόμων DEHOGA. Η Λέσχη, σε συνεργασία με την DEHOGA,
θα ιδρύσει γραφείο στην Κολωνία με τον τίτλο "Chefs Club of Greece - Europe Chapter". O σκοπός αυτής της συνεργασίας, μέσω αυτού του γραφείου, είναι
η πιστοποίηση της Ελληνικής - Μεσογειακής κουζίνας σε όλη την Ευρώπη.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε αυτές τις ημέρες προς τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας και ποιο το μήνυμα στους επαγγελματίες που δεν είναι μέλη, αλλά σκέφτονται την
ενσωμάτωσή τους στη Λέσχη;
Μ.Κ:To μήνυμα, ειδικά σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας, είναι να κάνουμε όλοι υπομονή. Να συμπορευθούμε, να είμαστε αλληλέγγυοι και να ανακτήσουμε τις χαμένες αξίες που
καταργήθηκαν στην εποχή της άκαρπης κατανάλωσης που περάσαμε. Οι επαγγελματίες του χώρου, που σκέφτονται την πρόοδο του επαγγέλματος του Αρχιμάγειρα και του Αρχιζαχαροπλάστη,
να ακολουθήσουν την προοδευτική πορεία της Λέσχης και να δώσουν στον κόσμο την ποιότητα των υπηρεσιών που απαιτείται.