Άρθρα

SANI GOURMET FESTIVAL 2012

Τo ταξίδι στη ουσία της Ελληνικής Γαστρονομίας.

Νέα - Aρθρα

 

Figure 1

Το Sani Gourmet ανοίγει και πάλι το διάλογο που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν σχετικά με την ταυτότητα της Νέας Ελληνικής Κουζίνας, στην οποία οι επιρροές του παρελθόντος συναντούν τις τρέχουσες γαστρονομικές αντιλήψεις και η παράδοση γίνεται η βάση για την ανάπτυξη μιας νέας φιλοσοφίας με σύγχρονο στίγμα και άποψη. Κεντρικός άξονας του Sani Gourmet 2012 θα είναι η συλλογή περισσότερων απαντήσεων στο ερώτημα "Ποια είναι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα;" και πώς η έννοια αυτή προσλαμβάνεται όχι μόνο από τους Έλληνες αλλά και από το διεθνές κοινό.

Βασικός στόχος, να επικοινωνηθεί με έμφαση το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το γαστρονομικό περιβάλλον της χώρας μας είναι ένα από τα πιο δυνατά τουριστικά της προϊόντα, και ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί δυναμικά στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Συνεπώς, καλούμε Έλληνες σεφ, Έλληνες σεφ της διασποράς και διεθνείς σεφ να λάβουν μέρος στο Sani Gourmet 2012, θέτοντας το ταλέντο και την ευφυΐα τους σε ένα σημαντικό project που συνδυάζει παράδοση και νεωτερισμό.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SANI GOURMET FESTIVAL 2012



  ΠΟΙΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ
  Λευτέρης Λαζάρου Ελληνική Water restaurant 11-13.05.2012
  Γιάννης Παροίκος Ελληνική Water restaurant 15-16.05.2012
  Κωνσταντίνος Φιλίππου Ελληνική Water restaurant 18-20.05.2012
  Herve Pronzato Ελληνική Sea You Up 11-13.05.2012
  Γιώργος Χατζηγιαννάκης - Νίκος Μπούκης Ελληνική Sea You Up 14-16.05.2012
  Πολυχρόνης Δαμαλάς Ελληνική Sea You Up 18-20.05.2012
  Σωτήρης Ευαγγέλου Ελληνική Byblos Lounge 12-14.05.2012
  Νίκος Κατσάνης Αγιορείτικη Byblos Lounge 15-16.05.2012
  Δημήτρης Μαυρίκος Ελληνική Byblos Lounge 17-19.05.2012
  Χρύσανθος Καραμολέγκος Ελληνική Ντομάτα 11-14.05.2012
  Μιχάλης Λυτρίβης Ελληνική Ντομάτα 15-17.05.2012
  Άρης Τσανακλίδης Ελληνική Ντομάτα 18-20.05.2012
  Νίκος Μιχαήλ Ελληνική Ουζερί 11-13.05.2012
  Νίκος Κατσάνης Ελληνική Ουζερί 18-20.05.2012
  Ξενάκης Γκίκας Ελληνική Ουζερί 15-17.05.2012

   Λευτέρης Λαζάρου

Δείτε το Μενού του Λευτέρη Λαζάρου


Αποτελεί χαρακτηριστική μορφή στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδος και όχι μόνο.
Λευτέρης Λαζάρου Ως λάτρης των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων έχει το δικό του τρόπο ανάδειξης των τοπικών γεύσεων με ειδικές αναφορές στη θαλάσσια πανίδα ως γόνος καραβομάγειρα. Έχοντας απόλυτη συνείδηση του ‘μαγειρικού του πεπρωμένου’, ταξίδεψε σε διάφορους προορισμούς όπως η Ιταλία, η Τυνησία και το Μαρόκο και γνώρισε ποικιλόμορφες πρώτες ύλες αντλώντας πολύτιμα εφόδια για την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία.

Το ‘Βαρούλκο’ αποτελεί τη μετουσίωση χρόνιων προσπαθειών και εμπειριών σε πολυπόθητο κεκτημένο. Η απόκτηση ενός αστεριού Michelin συμπλήρωσε την ολοένα διευρυνόμενη ομάδα των επιτυχιών προσθέτοντας διεθνή φήμη στο πλέον ραγδαία εξελισσόμενο επίτευγμα. Εκπροσωπεί επάξια την ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό διδάσκοντας σε διεθνούς φήμης σχολές(Culinary Institute Of America) και πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις με εγγύτερο σκοπό την ευρύτερη κοινοποίηση των ελληνικών γαστρονομικών θησαυρών.

Ticket Price:80 €


   Γιάννης Παροίκος

Δείτε το Μενού του Γιάννη Παροίκου


Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Le Monde, ο Γιάννης Παροίκος ξεκίνησε να ασκείται στη δημιουργική κουζίνα με πολύ κέφι.

Γιάννης  Παροίκος Εκπαιδευμένος μεταξύ άλλων στο τριάστερο εστιατόριο του Hotel Bristol στο Παρίσι στο πλάι του Eric Frechon και στο δυάστερο Sea Gril στις Βρυξέλλες με τον Yves Mattagne, στην Ελλάδα εργάστηκε σε αντίστοιχης αίγλης εστιατόρια, όπως το Βαρούλκο και η Σπονδή.

Τη σεζόν 2009-2010 ήταν chef στη Χύτρα, κερδίζοντας 1 αστέρι Michelin, ενώ από το 2007 μέχρι σήμερα είναι executive chef στο εστιατόριο Water Restaurant του ξενοδοχείου Sani Asterias Suites.

Έχει επίσης τιμηθεί με Χρυσό Σκούφο επί σειρά ετών, συμπεριλαμβανομένου και του 2012.

(Πηγή:sanigourmet.gr)


Ticket Price:80 €


   Κωσταντίνος - Αλέξανδρος Φιλίππου

Δείτε το Μενού του Κωνσταντίνου Φιλίππου


Κωνσταντίνος Φιλίππου Απόρροια της δημιουργικής γαστρονομικής του έκφρασης, των ευφάνταστων και συνάμα τολμηρών γευστικών επιλογών του, ήταν η θέση του επικεφαλή επισίτισης του εστιατορίου Novelli στη Βιέννη.

Βραβευμένος με το πολυπόθητο αστέρι Michelin φροντίζει να αιφνιδιάζει με τις καινοτόμους ιδέες του συνδιάζοντας γεύση, νεωτερισμό και παράδοση κινούμενος πάντα στα πλαίσια "καθαρών" γευστικών επιλογών.

Οι συνεργασίες του με διακεκριμένα εστιατόρια στο εξωτερικό(Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία) καθώς και οι συμμετοχές σε Φεστιβάλ - Ορόσημο διεθνούς αναγνώρισης(Wachau Gourmet Festival) τον καθιέρωσαν πλέον ως μία από τις χαρακτηριστικότερες νέες φυσιογνωμίες στο είδος του.

Ticket Price:80 €


   Herve Pronzato

Δείτε το Μενού του Herve Pronzato


Herve Pronzato Αξιοσημείωτο παράδειγμα πολυβραβευμένου επαγγελματία που, εμπνεόμενος από την πολυδιάστατη γαλλική κουζίνα, επιδιώκει και επιτυγχάνει έναν επαναπροσδιορισμό της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας εμπλουτίζοντάς την με στοιχεία καθαρά εμπειρικά.

Η προϋπηρεσία σε φημισμένα εστιατόρια σε Παρίσι, Λονδίνο, Αθήνα, Χαλκιδική, Σκωτία, αποτέλεσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς στην πολλά υποσχόμενη πορεία του δεξιοτέχνη σεφ. Οι πολύπλευρες γνώσεις του, συμπεριλαμβανομένων υψηλής ζαχαροπλαστικής και μοριακής γαστρονομίας (κατέχει ειδικές γνώσεις στη χημεία τροφίμων) αποτέλεσαν βασικό παράγοντα επιλογής του ως μέλος της κριτικής επιτροπής του "top chef" στον Ant1.



Ticket Price:80 €


   Γιώργος Χατζηγιαννάκης

Δείτε το Μενού των Γιώργου Χατζηγιαννάκη - Νίκου Μπούκη


Μια από τις πιο "προφανείς" επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης της γαστρονομίας είναι ότι εν τέλει τα περισσότερα εστιατόρια ανά τον κόσμο επεξεργάζονται σχεδόν τις ίδιες πρώτες ύλες, μ’ αποτέλεσμα τα τελικά προϊόντα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να είναι πανομοιότυπα. Γιώργος Χατζηγιαννάκης Ο εν λόγω σεφ όμως, αντιθέτως, εφήβρε μια ιδιαίτερα προσωπική οπτική "γαστρονομική γωνία" με εφαλτήριο την αξιοποίηση προϊόντων τοπικής παραγωγής.

Κατόρθωσε με δουλειά συναπτών ετών να καταστήσει τη Σαντορίνη ως ένα επονομαζόμενο "ηφαίστειο γεύσεων" του οποίου η φήμη δεν άργησε να αγγίξει και τα διεθνή σύνορα. Η απόλυτη εμπιστοσύνη στη γευστική κληρονομιά του τόπου και το ανήσυχο πνεύμα του τον δικαίωσαν ενώ οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες πρόσφατα διευρύνθηκαν με τη μεταφορά του εστιατορίου του(Σελήνη) και τον εμπλουτισμό του μ’ ένα wine bar και cafe-patisserie.Η φετινή συνεργασία του με τον έμπειρο σεφ Νίκο Μπούκη καθιστά τη "Σελήνη" ως ένα από τα πλέον αναβαθμίσιμα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών.

Παράλληλα, η διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, μαθημάτων ,εκθέσεων και δεξιώσεων αποδεικνύει τη διακαή προσπάθεια διάδοσης και αναδιάρθρωσης των τοπικών γαστρονομικών κατεστημένων.


Ticket Price:80 €


   Πολυχρόνης Δαμαλάς

Δείτε το Μενού του Πολυχρόνη Δαμαλά


Πολυχρόνης Δαμαλάς Με σπουδές στο Culinary Institute of America και θητεία στο Nobu της Νέας Υόρκης, ο Πολυχρόνης Δαμαλάς είναι ένας από σημαντικότερους εκπρόσωπους της γενιάς του στον τομέα της γαστρονομίας. Σεφ του βραβευμένου εστιατορίου Sea U Up στο Sani Resort, όπου πειραματίζεται με σουρεαλιστική διάθεση γεφυρώνοντας στα πιάτα του γεύσεις παράδοσης και σύγχρονες τάσεις.

Μέχρι πρότινος ήταν σεφ στο Gaspar με ειδικότητά την Asian fusion κουζίνα, την οποία, σύμφωνα με τους κριτικούς γεύσης, υποστηρίζει "συγκλονιστικά". Όμως η διάθεσή του να πειραματίζεται τον καθιστά ως έναν από τους πλεόν υποσχόμενους σεφ της Νέας Ελληνικής Κουζίνας, τομέα που έχει δώσει υπέροχα δείγματα γαστρονομικής "γραφής".



Ticket Price:80 €


   Σωτήρης Ευαγγέλου

Δείτε το Μενού του Σωτήρη Ευαγγέλου


Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1967 και ζει στην Αθήνα. Σωτήρης Ευαγγέλου Ασκούμενος στη μαγειρική με επιτυχία από την κουζίνα του σπιτιού του, προσανατολίστηκε από μικρός στο επάγγελμα που θα ακολουθούσε κάνοντας σχετικές σπουδές στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο εστιατόριο Xenia Palace στο Ναύπλιο (1984) και στο Metropolitan Kapsis στη Ρόδο (1985).

Η δυναμική έναρξη της καριέρας του άρχισε το 1988 από το Danai Beach στη Χαλκιδική και κατόπιν στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας μας αλλά και το Fankfuter Hof Hotel στη Γερμανία. Από το 2012 είναι executive chef στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στο ενεργητικό του έχει εκπαίδευση στο ADF - Formation d' Alain Ducasse στο Παρίσι (2003), καθώς και σε μεγάλα ξενοδοχεία στο εξωτερικό.


Ticket Price:80 €


   Δημήτρης Μαυρίκος

Δείτε το Μενού του Δημήτρη Μαυρίκου


Το ομώνυμο εστιατόριο που διατηρεί ως πολύτιμο κληροδότημα του παππού του από το 1933 στο νησί των Ιπποτών αποτελεί σήμα γαστρονομικού κατατεθέν στο χωριό της Λίνδου. Δημήτρης Μαυρίκος Οι σπουδές τουριστικών επιχειρήσεων στην Ιταλία συμπλήρωσαν σημαντικά το ήδη υπάρχον "εμπειρικό υπόβαθρο" ως αναφορά στη μεσογειακή και ιδιαίτερα την ελληνική κουζίνα. Εκπλήσσει πάντα ευχάριστα τους θαμώνες που επισκέπτονται το νησί προσφέροντάς τους ένα μενού παραδοσιακό ξεφεύγοντας όμως από τα τετριμμένα. Το πελατολόγιό του περιλαμβάνει ονόματα διεθνούς φήμης πως η Βασίλισσα Σοφία, Ωνάσης, Pink Floyd, Claudia Cardinale κ.α.

Γνωστά περιοδικά στο εξωτερικό περιλαμβάνουν στις σελίδες τους κείμενα αναφερόμενα στο ιδιαίτερο περιβάλλον και συνδιασμό γεύσεων που προσφέρει το "Μαυρίκος". Ανταμοιβή των διαχρονικών προσπαθειών του αποτέλεσε η ανακύρηξή του ως "Σεφ της Χρονιάς" στα βραβεία Status το 2007


Ticket Price:60 €


   Χρύσανθος Καραμολέγκος

Δείτε το Μενού του Χρύσανθου Καραμολέγκου


Χρύσανθος Καραμολέγκος Με γνώμονα την καρδιά και το μυαλό, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος δημιουργεί γεύσεις που κυριεύουν, αναμιγνύοντας παρελθόν και μέλλον, ιστορίες και πολιτισμούς πολλών χωρών, μνήμες και συναισθήματα. Υπερασπιστής του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής παράδοσης στο φαγητό, είναι ο εμπνευστής της "πράσινης κουζίνας", όπου τα αγνά υλικά είναι βασική προϋπόθεση για τη σύσταση ενός πιάτου.

Στο εστιατόριο του Απλά στην Αθήνα και στην Ντομάτα στο Sani Resort δημιουργεί υπέροχα μωσαϊκά γεύσεων, με συνταγές άλλες φορές επηρεασμένες από ανθρώπους, χώρες και τάσεις, άλλες από διαθέσεις και συναισθηματικές αναφορές, πάντα όμως από τη διάθεση να καταθέσει ο ίδιος ψυχή και γνώση. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. - (Πηγή:Sanigourmet.gr)

Ticket Price:70 €


   Άρης Τσανακλίδης

Δείτε το Μενού του Άρη Τσανακλίδη


Άρης Τσανακλίδης Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, αλλά η κλίση του στη μαγειρική τον οδήγησε στο Culinary Institute of America και από εκεί σε μια δημιουργική πορεία σε γνωστά εστιατόρια από τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Λος Άντζελες, μέχρι το Μεξικό, τις Παρθένες Νήσους, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.

Το 1992 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, με πλήθος εικόνων στο μυαλό του και fusion διάθεση στη δουλειά του. Εργάστηκε στο Melrose και στη Σπονδή, για να αναλάβει κατόπιν executive chef στη La Pasteria.

Τελευταία του στάση η Kuzina, όπου με fusion πάντα διάθεση καταθέτει πρωτότυπες γαστρονομικές προτάσεις εμπνευσμένες από την ελληνική και ξένη κουζίνα, πάντα με αγνά υλικά της ελληνικής φύσης. Παράλληλα, επιμελείται το μενού του εστιατορίου Pasaji και συνεργάζεται ως consultant chef με αρκετά εστιατόρια. - (Πηγή:Sanigourmet.gr)


Ticket Price:80 €


   Νίκος Μιχαήλ

Δείτε το Μενού του Νίκου Μιχαήλ


Νίκος Μιχαήλ Σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ανάβυσσο και κατόπιν εργάστηκε στο Golf της Γλυφάδας, το Platis Gastronomy, το ξενοδοχείο Park της Αθήνας και την Aria Γεύσεων.

Εδώ και δυο χρόνια έχει το δικό του εστιατόριο, τα Άργουρα, προτείνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα "ανάγνωση" του ελληνικού gourmet: γνώριμες θαλασσινές νοστιμιές μ’ ένα touch υψηλής γαστρονομίας, σερβιρισμένες με τέχνη σ’ ένα σκηνικό με αναφορές στην αιγαιοπελαγίτικη απλότητα και αμεσότητα.

(Πηγή:Sanigourmet.gr)




Ticket Price:60 €


   Ξενάκης Γκίκας

Δείτε το Μενού του Ξενάκη Γκίκα


Ξενάκης Γκίκας Με σπουδές στην Ελλάδα και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, ο Γκίκας Ξενάκης ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική βουτώντας στα βαθιά: στο 5άστερο ξενοδοχείο St. Nicolas Bay στην Κρήτη.

Ακολούθησαν οι Ορίζοντες του Λυκαβηττού, το Boschetto και κατόπιν η πολυβραβευμένη Σπονδή, δίπλα στον Arnaud Bignon. Το 2010 ανέλαβε chef στο Κουζίνα Breeze, κερδίζοντας για τις επιδόσεις του την αναγνώριση μέσω των βραβείων Gourmet Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Επίσης, το site γαστρονομίας Fnl-guide απένειμε στο εστιατόριο τη διάκριση «Σχέση ποιότητας-τιμής».

(Πηγή:Sanigourmet.gr)


Ticket Price:60 €


Sani Gourmet 2012: The Food Around Us