Άρθρα
37ο Συνέδριο της WACS στην Ελλάδα
Συνέντευξη του Προέδρου Αρχιμαγείρων Μίλτου Καρούμπα
Νέα - Συνεντεύξεις
Με αφορμή την ανάθεση του 37ου Συνεδρίου της WACS στην Ελλάδα το Μάϊο του 2016,
το Cucina.gr και η Ελευθερία Βασιλειάδη, παραθέτουν επί του θέματος τις σκέψεις
του Πρόεδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Κου. Μίλτου Καρούμπα.
Κύριε Καρούμπα, η διοργάνωση ενός πολύ σημαντικού Συνεδρίου είναι πλέον σε ελληνικά "χέρια". Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας για την επιτυχή διεξαγωγή του?
Πως το έχετε οραματιστεί;
ΜΚ: Είναι γεγονός ότι το παγκόσμιο συνέδριο γαστρονομίας για το 2016, έχει ανατεθεί στην Ελλάδα και το βάρος της ευθύνης μας πολύ μεγάλο.
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλο διότι από το 1928 που διεξάγεται το συνέδριο της WACS, δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε Μεσογειακή χώρα.
Το όραμα που έχω για να προβληθεί η Ελληνική γαστρονομία στα πέρατα της γής είναι πλέον πραγματικότητα. Είναι λοιπόν στο χέρι όλων των Ελλήνων σέφ,
μαγείρων, εστιατόρων, ξενοδόχων και γενικότερα όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό και τον επισιτισμό στην Ελλάδα να συμμετέχουν και να συμπαρασταθούν,
ώστε μέσα από τους 2000 σύνεδρους chefs που θα έλθουν από όλο τον κόσμο να γίνει γνωστή η Ελληνική γαστρονομία στην πλέον σύγχρονη μορφή της.
Το συνέδριο δεν θα έχει μόνο γαστριμαργικό χαρακτήρα αλλά θα αναδείξουμε τον πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας καθώς και πανέμορφα τοπία
και εγκαταστάσεις. Το τελικό πρόγραμμα δεν έχει καταρτισθεί ακόμη αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας
θα απολαύσουν εκτός του συνεδρίου ένα καταπληκτικό πενθήμερο με διασκέδαση , καλό φαγητό και Πολλά events.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Υπήρξαν ιδιωτικοί ή κρατικοί παράγοντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας
για υποστήριξη της ελληνικής προσπάθειας;
ΜΚ: H χώρα μας περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε. Από όλους τους φορείς της πολιτείας είχαμε την ηθική στήριξή τους
αλλά δυστυχώς όχι και την υλική.
Εξαίρεση ο Δήμος Αθήνας ο οποίος μας έδωσε εκδοτικό υλικό για το περιπτερό μας και ο ΕΟΤ, ένα πρόσφατο διαφημιστικό dvd
που άρεσε ιδιαιτέρως και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα . Επίσης σημαντικό ήταν και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Δημάρχου Αθηνών κου Καμίνη,
το οποία και προβλήθηκε κατά την παρουσίαση της προσφοράς μας στους συνέδρους.
Μεγάλη βοήθεια είχαμε από την εταιρεία διεξαγωγής συνεδρίων ΑΡΤΙΟΝ, η οποία έχει αναλάβει το συνέδριο από την πρώτη στιγμή. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τις
κυρίες Αμαραντίδου Δέσποινα και Παζαίτη Ζωή για την μεγάλη προσφορά τους στην επιτυχία της ανάληψης του συνεδρίου. Επίσης είχαμε βοήθεια από Έλληνες
επιχειρηματίες που μας έδωσαν μοναδικές λιχουδιές από τη Τήνο τη Νάξο, τη Ζάκυνθο, τη Λήμνο, τα Φάρσαλα, τη Χαλκιδική, την Αμοργό κλπ.
Επίσης σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση είχαμε από το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαιτέρως από τον Έλληνα Πρέσβη στη Σεούλ κο Πέτρο Αυγερινό,
την Εμπορική ακόλουθο κα Μαρίνα Tzin - Chi Li και τον Μητροπολίτη Κορέας κο Αμβρόσιο τους οποίους ευχαριστώ προσωπικά.
Αντιμετωπίσατε αντιδράσεις δυσπιστίας απέναντι στην ελληνική υποψηφιότητα;
ΜΚ: Είναι γεγονός ότι στην αρχή αντιμετωπίσαμε ένα αρκετά αρνητικό κλίμα . Οι λόγοι ήσαν δύο. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και ότι η χώρα μας
δεν έχει παρουσιάσει μεγάλα γαστρονομικά γεγονότα στην διεθνή κοινότητα. Όμως όλα αυτά ανετράπησαν κατά την ψηφοφορία χάρις στην πολύ καλή οργάνωση της ομάδας μας
που παρευρέθηκε στην Κορέα .
Και τις πέντε ημέρες έως την ψηφοφορία η ομάδα μας δούλεψε πολύ σε δημόσιες σχέσεις, επαφές με όλους τους προέδρους,
παρουσίαση του προγράμματός μας στους σύνεδρους, προσφέραμε Gala Dinner για 550 άτομα με Ελληνικό μενού και προβολή της Ελληνικής γαστρονομίας,
αλλά και της χώρας μας, με αποτέλεσμα να έλθουμε πρώτοι και στις δύο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν με αντιπάλους την Τουρκία και την Νότια Αφρική.
Το ελληνικό "περίπτερο" κίνησε το ενδιαφέρον πολλών συνέδρων. Ποια προϊόντα επιλέξατε να προβάλλετε και ποια από αυτά και τα παράγωγά τους ήταν τα
επικρατέστερα σε δοκιμές και θετικά σχόλια;
ΜΚ: Για λόγους μεταφοράς και ασφάλειας όλα τα είδη που προσφέραμε στο περιπτερό μας ήταν τυποποιημένα και πόσιμα. Όμως όλα άφησαν καταπληκτικές εντυπώσεις σε όσους δοκίμασαν
όλες τις ημέρες της παραμονής μας.
Προσφέραμε 20000 τεμάχια σε κουλουράκια, αμυγδαλωτά, λουκούμια, καραμέλες και τσίχλες μαστίχας, παστέλια, κριτσίνια, παραδοσιακά
Ελληνικά σιροπιαστά γλυκά κλπ, καθώς και ρακόμελο, τσίπουρο και ούζο. Τα προιόντα πρόσφεραν ο κος Χάλαρης από την Τήνο, ο κος Παπαδόπουλος από την Νάξο,
ο κος Πρωτοψάλτης από την Αθήνα, ο κος Σαξώνης από την Λήμνο και διάφοροι άλλοι.
Τους εξηγήσαμε για την συμμετοχή πολλών από τα προσφερόμενα είδη, στο Ελληνικό πρωινό και για την πλούσια διατροφική τους αξία.
Η "Νέα Ελληνική Κουζίνα" τι ανταπόκριση είχε στο κοινό;
ΜΚ: Κατά την διάρκεια του Galla Dinner που προσφέραμε ως Ελλάδα σε 550 καλεσμένους, είχαμε τα καλύτερα σχόλια για το μενού που σερβιρίσθηκε και το οποίο
στηρίχθηκε στη Νέα Ελληνική κουζίνα. Το βιβλίο εντυπώσεων που κρατούσαμε στο περιπτερό μας γέμισε με τα καλύτερα σχόλια για το μενού.
Εντυπωσιάσθηκαν από την παρουσίαση του μενού, την αρμονία των υλικών, τη γεύση αλλά και την πλούσια ποικιλία.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε όσους ασχολούνται με τον τομέα της γαστρονομίας στην Ελλάδα και ποια είναι η βοήθεια που πιθανώς να
χρειαστείτε από τον κλάδο, για την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου;
ΜΚ: Το μήνυμα είναι ως επαγγελματίες αλλά και ως χώρα , μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία που θα πρέπει να την εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι μια
γιορτή της γαστρονομίας που δεν περισσεύει και δεν εξαιρείται κανένας επαγγελματίας. Καλώ λοιπόν όλους τους Έλληνες σέφ, μαγείρους, βοηθούς κουζίνας και
όσοι ασχολούνται με τα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα να σταθούν δίπλα στην Ομοσπονδία και στις Λέσχες Αρχιμαγείρων και να στηρίξουν αυτή τη μεγαλειώδη
προσπάθεια για το καλό όλων μας.
Το τελικό πρόγραμμα θα καταρτισθεί το 2013 και θα ενημερωθούν όλοι. Παράλληλα θα αρχίσουν προσυνεδριακές εκδηλώσεις και η προετοιμασία μας για τη συμμετοχή μας
στο παγκόσμιο συνέδριο του 2014 που θα γίνει στην Νορβηγία το 2014 με μεγάλη αποστολή που θα αποτελείται από 50 Έλληνες σέφ.
Στο καθιερωμένο πάρτυ θα παρουσιάσουμε την Ελληνική γαστρονομία μέσα από μια μεγάλη εκδήλωση