Άρθρα
Η κορυφαία τριάδα των ελληνικών οινοποιείων
Στα 100 καλύτερα οινοποιεία παγκοσμίως βάσει του Wine & Spirits
Νέα - Aρθρα
Από την Ελευθερία Βασιλειάδη.
Επιβράβευση διεθνούς κύρους...
Τρία ελληνικά οινοποιεία, τα Σαντορινιά "Γαία" και
"Κτήμα Αργυρού" και το "Κτήμα Γεροβασιλείου" στη
Θεσσαλονίκη, συγκαταλέχθηκαν από την ομάδα οινογνωσίας του έγκριτου αμερικανικού περιοδικού
"Wine & Spirits", ανάμεσα στα 100 καλύτερα στον κόσμο.
Μια τέτοια διάκριση έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν υπολογίσουμε και το ότι το εν λόγω
περιοδικό έχει περίπου 200.000 συνδρομητές και θεωρείται από τους ειδήμονες
του χώρου - και όχι μόνο - το "Ευαγγέλιο του κρασιού".
Η λίστα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες και η αξιολόγηση έγινε με κριτήριο την καλύτερη απόδοση σύμφωνα με την ετικέτα,
την ποικιλία και τη χώρα προέλευσης. Στις 21 Οκτωβρίου τα οινοποιεία με τις καλύτερες επιδόσεις θα βραβευτούν
επίσημα στο San Francisco στην εκδήλωση «Top 100 Tasting Event».
Λίγα λόγια για τα βραβευμένα οινοποιεία.
Γαία
Το 1994 οι Γιάννης Παρασκευόπουλος και Λέων Καράτσαλος αποφάσισαν να εγκαταστήσουν τα οινοποιεία τους σε Σαντορίνη και Νεμέα,
δυο από τις πλέον ποιοτικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Στόχος τους ήταν και είναι να διερευνούν σε βάθος τα
όρια των ελληνικών ποικιλιών, πράγμα το οποίο πετυχαίνουν με εφόδιο τη γνώση και την τεχνογνωσία.
Έτσι, ακόμα και ο οινολάτρης εκτός των ελληνικών συνόρων θα απολαμβάνει πάντα το καλύτερο δυνατό
αποτέλεσμα. Πλέον, οι 9.800 φιάλες του 1994 ξεπερνούν τις 350.000.
Κτήμα Αργυρού
Το 1903 ο Γεώργιος Αργυρός σε μια έκταση 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας ίδρυσε το Κτήμα Αργυρού. Ακολουθώντας
τον τοπικό παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης στόχευε στην αξιοποίηση των σταφυλιών του αμπελώνα του και το
κρασί που παρήγαγε προοριζόταν αρχικά για την τοπική αγορά. Στην πορεία η καλλιεργούμενη έκταση έγινε μεγαλύτερη,
το οινοποιείο εκσυγχρονίστηκε και με σκληρή δουλειά εξασφαλίστηκε η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Το οινοποιείο
είχε καταταχθεί και στο παρελθόν ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου για τις χρονιές 2005-2006 από το περιοδικό Wine & Spirits.
Κτήμα Γεροβασιλείου
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο δημιουργός του Κτήματος Γεροβασιλείου. Το 1981 ξεκίνησε την αναβίωση 25 στρεμμάτων
οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής 25 χλμ περίπου νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.
Στο χώρο του αμπελώνα χτίζει οινοποιείο και το 1986 πραγματοποιεί την πρώτη οινοποίηση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος Γεροβασιλείου, όπου φυτεύονται ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών,
πλέον καταλαμβάνει έκταση που φτάνει τα 560 στρέμματα.
Info
Κτήμα Γεροβασιλείου, http://www.gerovassiliou.gr/
Κτήμα Αργυρού, http://www.estate-argyros.com
Κτήμα Γαία, http://www.gaia-wines.gr