Άρθρα
Gastronomy Essentials Training
Δελτίο Τύπου - Φεβρούαριος 2015 - Inspire Your Passion
Νέα - Aρθρα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα που
διοργανώθηκαν από τη Gastronomy Essentials L.t.d.
Καλύφθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:
1) Τεχνικές Sous Vide στη Μαζική Εστίαση
2) Μοντέρνα Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα σε Μπουφέ και A la Carte
3) Μοντέρνο Finger Food και Street Food και
4) Μοντέρνα Χορτοφαγική κουζίνα.
Το πρώτο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις της Unilever με εισηγητή τον chef
του Πεντελικόν Γιώργο Στυλιανουδάκη. Ο chef επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων σε σημαντικές ενότητες για το χώρο της
εστίασης όπως η σωστή διαχείριση της παραγωγής, οι μοντέρνες υφές, η εξοικονόμηση ενέργειας και η
λιγότερη απώλεια όγκου του προϊόντος κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
Τα πιάτα που ετοίμασε ο chef ήταν αντιπροσωπευτικά της τεγνογνωσίας και της επαγγελματικής του εμπειρίας και στο τέλος
κάθε παρασκευής οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν.
Το επόμενο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τις 3-5 Φεβρουαρίου 2015 με εισηγητή το Γιάννη Μπαξεβάνη και έλαβε χώρο
στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (Πατησίων 125).
Ο σεφ παρουσίασε πιάτα με ποικιλία από χόρτα και βότανα-χαρακτηριστικό των συνταγών που επιμελείται- όλα βασισμένα
σε Ελληνικά προϊόντα. Μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις με τους συμμετέχοντες μετέδωσε τη μαγειρική του φιλοσοφία και
επισήμανε εκτενώς τους λόγους που οι επαγγελματίες οφείλουν να εκτιμούν τα προϊόντα που διαχειρίζονται και
τον πελάτη στον οποίο απευθύνονται εστιάζοντας επίσης στο κομμάτι της ατομικής τους μαγειρικής τους προσωπικότητας.
Τη δεύτερη μέρα στο πρόγραμμα προστέθηκε και μία επιπλέον ενότητα με θέμα το κρασί, το τυρί και τον
εποικοδομητικό συνδυασμό των δύο με εισηγητές τους κυρίους Ηλία Μαμαλάκη και Άγγελο Ιατρίδη.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα κρασιά του Κτήματος Άλφα (Alpha Estate) και κάποια ξεχωριστά είδη
τυριού που δοκίμασαν, συνδύασαν και μοιράστηκαν τις σχετικές εντυπώσεις.
Σκοπός του προγράμματος ήταν να δώσει σε όσους συμμετείχαν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των δυνατοτήτων των ελληνικών
προϊόντων που με την απαραίτητη τεχνογνωσία μπορούν με άνεση να αποτελέσουν βασική πρώτη ύλη σε ένα
μοντέρνο μπουφέ ή ένα A la Carte εστιατόριο.
Το αμέσως επόμενο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Φεβρουαρίου στον χώρο εκδηλώσεων "Οδός Κασσάνδρας" με εισηγητή
τον κορυφαίο chef Xavier Bouriot, τεχνικό σύμβουλο και καθηγητή στην διεθνούς φήμης Alain Ducasse Education.
Ο chef παρουσίασε συνταγές για μοντέρνα finger food αλλά επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι του street food που
πλέον έχει εξελιχθεί σε τάση με διαστάσεις παγκόσμιας βιομηχανίας αφού κάθε χώρα δημιουργεί τη δική της εκδοχή βασισμένη
στην γαστρονομική της κουλτούρα. Σνακ και finger food ανά τη μεσόγειο και τον κόσμο από "junk food" μεταμορφώθηκαν
σε κομμάτι της haute cuisine με τις προσεγμένες τεχνικές και τη φιλοσοφία του Alain Ducasse.
Οι συμμετέχοντες στο μοναδικό αυτό πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία επιπλέον μέρα, στις 13 Φεβρουαρίου,
χωρίς χρέωση, με εισηγητή το Γιώργο Στυλιανουδάκη ο οποίος παρουσίασε ένα μοντέρνο
Ελληνικό degustation menu το οποίο και δοκίμασαν όλο.
Συνέχεια με έναν από τους πιο σύγχρονους vegetarian chefs και κορυφαίο σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τoν Eddie Shepherd.
Ο Eddie Shepherd το 2009 κέρδισε το μετάλλιο "Cordon - Verts - Chef του Μέλλοντος" παρουσιάζοντας τη μοντέρνα
εκδοχή της χορτοφαγικής κουζίνας με γεύσεις που ανέδειξε με σύγχρονες καινοτόμες τεχνικές. Αυτήν την κουζίνα
είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και οι συμμετέχοντες του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις
της Unilever στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.
Αλμυρά αλλά και γλυκά vegetarian πιάτα δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν βήμα βήμα ενώ ακολούθησε και γευστική
δοκιμή. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η ενότητα με τα κρασιά του Κτήματος Άλφα που πήραν τη σκυτάλη.
Οι γευστικές δοκιμές κρασιών από αντιπροσωπευτικές ποικιλίες συνοδεία εποικοδομητικού διαλόγου ολοκλήρωσαν
ιδανικά το εκπαιδευτικό διήμερο.