Άρθρα

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Ecole Ritz Escoffier Paris. Tradition Meets Evolution

Νέα - Aρθρα


Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 και11 Μαΐου ένα μοναδικό διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής, που φιλοξενήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Οδός Κασσάνδρας στο Βοτανικό με εισηγητή τον Pastry Chef της κορυφαίας σχολής Ecole Ritz Escoffier, Christophe Messina.

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση στην Ευρώπη μετά από την τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο το Ritz Paris παρέμεινε κλειστό στο πλαίσιο πλήρους ανακαίνισης.

Συνδυάζοντας άρτια τη σημερινή τεχνογνωσία με την σταθερή αξία της παράδοσης, οι συνταγές που παρουσίασε ο pastry chef αντιπροσώπευαν αισθητικά και γευστικά την απαράμιλλη φινέτσα της κλασικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής.

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Την πρώτη ημέρα του προγράμματος ο chef παρουσίασε κλασικές συνταγές ζαχαροπλαστικής του μεγάλου Γάλλου Αρχιμάγειρα Auguste Escoffier, που έμειναν χαραγμένες στην ιστορία της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Όπως τo ντελικάτο - και χωρίς γλουτένη - Fraises Sarah-Bernhardt, γλυκό που δημιουργήθηκε προς τιμήν της ομώνυμης ηθοποιού, με δροσερό σορμπέ ανανά, φράουλες και ανανά μαριναρισμένες σε σαμπάνια και μισομαγειρεμένη μαρέγκα.

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Το διάσημο Peche melba, που δημιουργήθηκε από τον Escoffier προς τιμήν της Αυστραλιανής τραγουδίστριας Nellie Melba to 1893, δεν θα μπορούσε να λείπει από την επίλεκτη λίστα στην οποία παρουσιάστηκε ως Meli Melo από Peche Melba με ροδάκινα ποσέ, χυμό βατόμουρου, ζελέ ροδάκινου, σάλτσα βατόμουρο και ιβίσκου, παγωτό βανίλια και καραμελωμένα αμύγδαλα.

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Η πρώτη μέρα έκλεισε με ένα παγωμένο βελούδινο Montmorency Souffle με μπισκότο αμυγδάλου, χυμό, γλάσο και σάλτσα βύσσινο.

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου


Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε μία ακόμα τριάδα συνταγών βασισμένων στις σύγχρονες τεχνικές υψηλής ζαχαροπλαστικής, που χρησιμοποιούνται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αρχή έγινε με αφράτη pate a choux σε ένα ανεπανάληπτο προφιτερόλ με μάνγκο και σουσάμι με σάλτσα σοκολάτας-καρύδας. Σειρά είχε μια βελούδινη nougat βατόμουρου με βερίκοκα, σύκα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια παλέτα από tonka beans και πρωταγωνιστή τη σοκολάτα.

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Μετά την επίδειξη της εκτέλεσης κάθε συνταγής του εκπαιδευτικού προγράμματος ακολούθησε και γευστική δοκιμή. Επίσης δύο τυχεροί συμμετέχοντες, κατόπιν κλήρωσης, κέρδισαν ένα ταξίδι στο Παρίσι, προσφορά της Delifrance Hellas και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής, μέσα στην Ecole Ritz Escoffier.

Το πρόγραμμα που τέλεσε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, διοργανώθηκε από τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Gastronomy Essentials Ltd με τη στήριξη της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz Paris και της παγκοσμίου φήμης σχολής Ecole Ritz Escoffier.

Escoffier - Ritz Paris Logo Ritz Paris

Λίγα λόγια για τον chef

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Ο Christophe Messina, Pastry Chef της Ecole Ritz Escoffier / Ritz Paris Hotel, ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στο φημισμένο Γάλλο Pierre Herme και αμέσως μετά στο 2** Michelin εστιατόριο Bastide του Jaques Chibois.

Συνεργάστηκε με τον Guy Savoy για 2 χρόνια και στο ομώνυμο βραβευμένο με 3*** Michelin εστιατόριό του αλλά και στο 1* Michelin εστιατόριο Chiberta, ιδιοκτησία του ιδίου.

Στη συνέχεια φεύγει από Γαλλία και αναλαμβάνει Head Pastry Chef στο ξενοδοχείο Abode Glasgow, στη Γλασκώβη δημιουργώντας και τα γλυκά για το fine dining εστιατόριο του chef Michael Caines.

Το 2010 ανοίγει το ξενοδοχείο Shangri-La στο Παρίσι όπου εργάζεται μέχρι το Δεκέμβριο 2015 ενώ με τη νέα χρονιά ξεκινά τη συνεργασία του με το Ritz Paris ως καθηγητής ζαχαροπλαστικής στην Ecole Ritz Escoffier.

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Βοηθοί

Γιώργος Γιώτας, Αποστόλης Γιώτας, Αλεξάνδρα Μιμίκου, Καρακίδης Φίλιππος, Λασκαρίδης Σωτήρης, Λαμπρινή Μάστορα, Φίλιππος Σιακαντάρης, Άγγελος Νταβαναντέλης

Φωτογράφος

Στέλιος Καλησπέρης

Video

Πάνος Γκόλφης


Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Gastronomy Essentials - Δελτίο Τύπου

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό απευθυνθείτε στον Κο Χαραλαμπίδη Χάρη, διευθυντή της Gastronomy Essentials Ltd.

Τηλ.: 6972444820
Website: Cucina.gr
Facebook Page: Gastronomy Essentials Ltd