Άρθρα

Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες τάσεις στη γαστρονομική κοινότητα

Νέα - Aρθρα

Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι

Της Ελευθερίας Βασιλειάδη

Προϊόν διασταύρωσης δύο πολιτισμών, της Ιαπωνίας και του Περού, η Nikkei είναι μία ακόμα κουζίνα που υπακούει στην fusion τάση που επικρατεί στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Η απόβαση της περουβιανής μαγειρικής κουλτούρας στο παγκόσμιο γαστρονομικό τερέν συνεχίζει να αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά εφήμερη είναι...

Η Nikkei κουζίνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες τάσεις στη διεθνή γαστρονομική κοινότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα διασταύρωσης δύο πολιτισμών, εν προκειμένω της Ιαπωνίας και του Περού.

Ως κομμάτι της γαστρονομίας το Περού καθιερώθηκε σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των Ιαπώνων που είχαν μεταναστεύσει στην περιοχή να προσαρμόσουν τις γαστρονομικές τους συνήθειες στα εγχώρια δεδομένα.

Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι

Αναπόφευκτα, λοιπόν, προέκυψε μια νέα mix&match τεχνοτροπία, που συνδύαζε με δημιουργικούς πειραματισμούς συστατικά όπως το shoyu (είδος σόγιας), το miso (πάστα σόγιας) και άφθονα θαλασσινά με την αψάδα των aji και jalapeno (ποικιλίες πιπεριάς), τις πολυάριθμες ποικιλίες πατάτας, καθώς και τα αρώματα και τις γεύσεις των γηγενών πρώτων υλών. Τα εστιατόρια με κουζίνα Nikkei αυξάνονται συνεχώς σε κάθε γωνιά του πλανήτη και μάλιστα από κορυφαίους σεφ (Gaston Acourio, Nobu Matsuhisa, Ferran και Albert Adria), ενώ στο Περού έχει αναγνωριστεί πλέον επίσημα ως βασικό στοιχείο του περουβιανού DNA, καθώς δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στη γιαπωνέζικη γαστρονομία.

Τη στιγμή που ο Περουβιανός ποιητής Rodolfo Hinostroza τη δεκαετία του ’80 επινόησε τον όρο «κουζίνα Nikkei» (Cocina Nikkei), αυτόματα την καθιέρωσε και ως κομμάτι της εγχώριας γαστρονομίας. Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο σεφ Gaston Acurio, ξεκίνησε τo δικό του μαραθώνιο προώθησης του γαστρονομικού πλούτου της γενέτειράς του πυροδοτώντας την επανάσταση της περουβιανής γαστρονομίας, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η αντιμετώπισή του από τους ντόπιους ως εθνικό ήρωα.

Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι

Από το 2011 ως το 2013 η δημοτικότητα της περουβιανής κουζίνας πορευόταν σταθερά ανοδικά με σεφ διεθνούς κύρους, όπως οι Ferran Adria και Alain Ducasse να δηλώνουν ότι "το Περού κρατά το κλειδί της παγκόσμιας γαστρονομίας" και ότι "σε μερικά χρόνια θα είναι ο πρωταγωνιστής στο γαστρονομικό προσκήνιο" οι οποίοι- όπως η ιστορία έδειξε- επιβεβαιώθηκαν.

Παράλληλα, το 2014 ανακηρύχθηκε ως το έτος της περουβιανής κουζίνας από μια από τις καλύτερες σχολές γαστρονομικής εκπαίδευσης παγκοσμίως, του Culinary Institute of America. Η αναγνώριση κορυφώνεται με αναφορές από μέσα επικοινωνίας που δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν τη Λίμα ως γαστρονομική πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής με τουλάχιστον 75.000 επισκέπτες ετησίως να την επιλέγουν ως προορισμό γαστροτουριστικού ενδιαφέροντος.
Τα εστιατόρια με κουζίνα Nikkei αυξάνονται συνεχώς σε κάθε γωνιά του πλανήτη και μάλιστα από κορυφαίους σεφ (G. Acourio, Nobu Matsuhisa, Ferran & Albert Adria), ενώ ταυτόχρονα η Nikkei κουζίνα αναγνωρίζεται επίσημα ως βασικό στοιχείο του περουβιανού DNA, καθώς δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στη γιαπωνέζικη γαστρονομία. Η εξέλιξη αυτή χαροποιεί ιδιαίτερα τους ντόπιους αλλά και τους μετανάστες, που ανέδειξαν το φαγητό σε σύμβολο εθνικής ταυτότητας και ενότητας αφού πλέον θεωρούν ότι η ευρεία διάδοση της Nikkei αποτελεί ακράδαντη απόδειξη και της κοινωνικής τους αποδοχής.

Peru meets Athens

Το δίδυμο Γιάννης Μωράκης και Γιώργος Μελισσάρης αφουγκράστηκαν την εξέλιξη της περουβιανής κουζίνας σε παγκόσμια γαστρονομική τάση και την αξιοποίησαν επιχειρηματικά σε ένα αναβαθμισμένης αισθητικής bar-restaurant με ιδιαίτερο concept στο Κολωνάκι.

Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι
Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι

Τη γευστική ρότα στο νέο αυτό εγχείρημα ανέλαβε ο Θάνος Στασινός, σεφ με μεγάλη πείρα σε διεθνείς κουζίνες, έχοντας θητεία στο Ritz Carlton στην Ισπανία, στο Carlton στις Κάννες, στο Pacific Monte Carlo στο Μονακό, καθώς και το Pakta των αδερφών Adria στη Βαρκελώνη. Το γόνιμο blending ιαπωνικής και περουβιανής κουζίνας συνάντησε μέσα σ’ αυτή τη διετία σημαντική ανταπόκριση από το αθηναϊκό κοινό ενώ φέτος το καλοκαίρι, ως συνέχεια αυτής της επιτυχίας, στήθηκε ένα ακόμα καλοκαιρινό Nikkei στο νησί των ανέμων.

Στην κολωνακιώτικη "βάση" του φιλοξενήθηκαν ως προσκεκλημένοι του σεφ και του εστιατορίου διακεκριμένοι επαγγελματίες που παρουσίασαν μενού με χαρακτηριστικές γεύσεις που συζητήθηκαν πολύ δικαιώνοντας ένα ακόμα ταξίδι της κουζίνας των Άνδεων ανά τον κόσμο...

Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων λοιπόν αποδεικνύουν ότι η σύζευξη των δύο αυτών γαστρονομικών πολιτισμών συνεχίζει να είναι εντυπωσιακά αποδεκτή σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που όπως επισημαίνει ο Θάνος Στασινός, οφείλεται σε πολλούς λόγους: «Η Λατινική Αμερική έχει μεγάλο πλούτο παραγωγής τον οποίο οι ντόπιοι υποστηρίζουν και προωθούν με πολύ μεγάλο ζήλο. Οι Περουβιανοί είναι απόλυτοι σε ό, τι αφορά την εντοπιότητα και τα "πνευματικά δικαιώματα" των πιάτων τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ceviche. Μπορεί οικονομικά να πασχίζουν να ορθοποδήσουν όμως πιστεύουν πολύ στην κουζίνα τους, γι’ αυτό και κατάφεραν να την κάνουν παγκοσμίως γνωστή. Επίσης, η Nikkei χαρακτηρίζεται από καθαρές, έντονες και ευδιάκριτες γεύσεις που δεν απαιτούν χρονοβόρες προσπάθειες υπερ-ανάλυσης της σύνθεσης του κάθε πιάτου».

Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι

Πιάτα με Nikkei "υπογραφή"

Tiradito: λεπτοκομμένο ωμό ψάρι που σερβίρεται σε πικάντικη σάλτσα. Είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα κλασικών γιαπωνέζικων σπεσιαλιτέ, όπως sushi και sashimi (ολόφρεσκο ωμό κρέας ή ψάρι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες).

Inka Maki ή Samuray Maki ή Kamikaze Maki: sashimi σε μορφή sushi, τυλιγμένο δηλαδή σε ρολά, συνήθως με φύκια. Το όνομά του εξαρτάται από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό.

Μαύρος μπακαλιάρος με miso:Πρόκειται για το πιο διάσημο πιάτο της εν λόγω κουζίνας. Γνωστό από τον παγκοσμίου φήμης Nobuyuki Matshuhisa o οποίος διατηρεί τουλάχιστον 28 εστιατόρια Nobu σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.

Premier Gastronomy Festival και Xenia Gastronomy Summit

Σημειώνουμε τέλος ότι στο 6ο Premier Gastronomy Festival που πραγματοποιείται φέτος στο Μπάνσκο στη Βουλγαρία, στις 10 Νοεμβρίου, ο Θάνος Στασινός, αναλαμβάνει να δώσει μια αντιπροσωπευτική γεύση Nikkei στους επισκέπτες με ένα εκρηκτικό μιξάζ του ιαπωνικού με το περουβιανό στοιχείο ενώ ο σεφ Gregor Funcke από την Le Cordon Bleu Peru θα είναι εισηγητής σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εκπαιδευτικό σεμινάριο για επαγγελματίες με θεματική τη Μοντέρνα περουβιανή κουζίνα>, το οποίο θα διαρκέσει από 14-16 Νοεμβρίου.

Όταν η Nikkei εγκαταστάθηκε στο παγκόσμιο τραπέζι

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι μια ετήσια γαστρονομική γιορτή που φιλοξενείται στο Premier Luxury Mountain Resort και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Gastronomy Essentials με τη συμμετοχή μερικών από τους πιο έμπειρους chefs ανά την υφήλιο που κάθε χρόνο παρουσιάζουν γεύσεις και αρώματα απ’ όλο τον κόσμο.

Επίσης, ο σεφ Θάνος Στασινός θα συμμετάσχει και στο Xenia Gastronomy Summit ως εισηγητής σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση όπου θα δώσει μια αναλυτική εικόνα των λόγων και των τρόπων με τους οποίους μία cevicheria μπορεί επάξια να αντικαταστήσει ένα sushi bar σε ειδικά διαμορφωμένο χώρo εντός ενός ξενοδοχείου.

Επισημαίνοντας μια σειρά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός χώρου εξειδικευμένου στο sushi, θα εστιάσει στα βασικά επιχειρήματα των λόγων για τους οποίους μια cevicheria υπερτερεί λειτουργικά, κοστολογικά αλλά και από πλευράς εξοικονόμησης χώρου έναντι του sushi bar.

Info

http://www.premierfoodfestival.com

https://www.xenia.gr/events/xenia-gastronomy-summit/