Άρθρα

Βραβείο Champagne Collet για τον Alain Ducasse

Για το βιβλίο του Le Grand Livre de la Naturalite

Νέα - Aρθρα

Figure 1

Ο σεφ Alain Ducasse τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Champagne Collet για το βιβλίο του Le Grand Livre de la Naturalite (Ducasse Edition) που κυκλοφόρησε στη Γαλλική γλώσσα τέλος του 2020.

Το βραβείο, που διεκδίκησαν 9 chefs, είναι εξαιρετικής σημασίας αφού αναγνωρίζεται η δέσμευση του διεθνούς κύρους σεφ για τη διαρκή μετάδοση της γαστρονομικής γνώσης και μάλιστα σε μια στιγμή που τα εστιατόρια είναι κλειστά.

Το βραβείο, που υπογράφει ο κορυφαίος chef, αφορά τόσο το συντακτικό περιεχόμενο και την πρωτοτυπία της θεματολογίας της έκδοσης, όσο την ποιότητα των εικονογραφήσεων.

Η ανακοίνωση της απονομής, λόγω της παρούσας υγειονομικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης συζήτηση και σχολιασμό για τις υποψήφιες εκδόσεις.


Ωδή στη βιωσιμότητα


Βραβείο Champagne Collet για τον Alain Ducasse

Betterave a la flamme, myrte, kefir de myrtille, homard de Normandie



Το Νaturalite πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 από τον ο Alain Ducasse και την ομάδα του, στο εστιατόριό του στο Plaza Athenee του Παρισιού.

Πρόκειται για ένα επαναστατικό γαστρονομικό project για ένα εστιατόριο τριάστερου επιπέδου δεδομένου το μενού εστίαζε σε επιλογές με βάση λαχανικά, δημητριακά και βιώσιμες πρωτεΐνες αποκλειστικά γαλλικού terroir.

Η κεντρική φιλοσοφία κάθε συνταγής θεμελιώνεται με αξίες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον και η φιλοσοφία κατά της σπατάλης των τροφών αφού αξιοποιούνται εξολοκλήρου όλα τα υλικά.

Το βιβλίο Grand Livre de la Νaturalite είναι η πρώτη έκδοση που συγκεντρώνει όλες τις συνταγές που σερβίρονται στο εστιατόριο Alain Ducasse au Plaza Athenee και περιλαμβάνει περισσότερες από 100 αυθεντικές συνταγές, με 80 πιάτα και 20 επιδόρπια.

Γράφτηκε με συνταγές των Chef του εστιατορίου Executive Chef Romain Meder και Pastry Chef Jessica Prealpato με την βοήθεια του Nicolas Chatenier και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Philippe Vaures Santamaria και τον γραφικό σχεδιασμό του επιμελήθηκε ο Pierre Tachon - Soins Graphiques.


Champagne Collet: Αναδεικνύοντας τη λογοτεχνική γαστρονομική κουλτούρα


Βραβείο Champagne Collet για τον Alain Ducasse

Chanvre de Bretagne, morille de Haute-Savoie, feuille, bourgeon, fleur d'amandier



Το brand Collet αποτελεί ηχηρή «υπογραφή» για τον κόσμο της γαστρονομίας αφού αναγνωρίζει και αναδεικνύει μερικά από τα καλύτερα γαστρονομικά βιβλία διακεκριμένων chefs κάθε χρόνο από το 2013 μέσω του βραβείου που φέρει την επωνυμία της γνωστής ετικέτας σαμπάνιας.

Μέσω του βραβείου, αναζητούνται και αναγνωρίζονται μερικά από τα πιο προσεγμένα εκδοτικά εγχειρήματα που τιμούν τη δημιουργική διαδικασία, τη μετάδοση του πάθους διάδοσης της μαγειρικής κληρονομιάς, και αξιών όπως η ειλικρίνεια και η ταπεινότητα.

Από τον 18ο αιώνα, τα μαγειρικά βιβλία αποτελούν σημαντικό μέσο μετάδοσης και διάδοσης του επαγγέλματος της μαγειρικής.

Η δύναμη του γραπτού λόγου συμβάλλει στη διατήρηση των συνταγών και του savoir - faire, αποτυπώνοντας τη συμβολή του chef στη διατήρηση και εξέλιξη της ιδιότυπης αυτής τέχνης ενώ διευρύνει και το κοινό ενός chef.

Η δημιουργία λοιπόν του Βραβείου Γαστρονομικού Βιβλίου από την εταιρεία Collet αποτελεί, κατά μία έννοια, μια ιστορική συνεργασία με τον κόσμο της γαστρονομίας αφού στα 8 χρόνια που απονέμεται έχει επιβραβεύσει εκδοτικές προσπάθειες ηχηρών ονομάτων από το γαστρονομικό προσκήνιο.

Βραβείο Champagne Collet για τον Alain Ducasse

Chocolat de notre manufacture, neige de cereales toastees, baie de Sichuan



Το βραβείο Collet ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχουν βραβευτεί τα εξής:

  • 2013 - Nicolas Stamm, La Fourchette des Ducs** a Obernai - Un Chef en Alsace, ed. Grund
  • 2014 - Regis Marcon, Regis & Jacques Marcon*** a Saint-Bonnet-Le-Froid - Champignons, ed. La Martiniere
  • 2015 - Eric Guerin, La Mare aux Oiseaux* a Saint Joachim & Le Jardin des Plumes* a Giverny - Migrations : voyages, emotions, cuisine, ed. de la Martiniere
  • 2016 - Frederic Doucet, Restaurant Frederic Doucet* a Charolles - Frederic Doucet a Charolles, Les recettes de l'Hotel de la Poste, ed. Glenat
  • 2017 - Greg Marchand, Restaurant Frenchie* a Paris - Frenchie, ed. Alain Ducasse
  • 2018 - Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur*** a Menton - Mirazur, ed. Alain Ducasse
  • 2019 - Jerome Banctel, La Reserve** a Paris - La Reserve Paris, ed. Flammarion

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σύντομα η έκδοση Grand Livre de la Νaturalite θα κυκλοφορήσει και στην Ελληνική γλώσσα.


Βραβείο Champagne Collet για τον Alain Ducasse