¶ρθρα

Πρόγραμμα Gastronomy Lab. Horeca 2023

Γαστρονομικό εργαστήρι "Gastronomy Lab" - Horeca 2023

Νέα - Aρθρα

Figure 1

Η FORUM σε συνεργασία με την Gastronomy Essentials, παρουσιάζουν φέτος για πρώτη φορά στην Έκθεση HORECA 2023, το γαστρονομικό εργαστήρι - Gastronomy Lab.

Στο τετραήμερο της έκθεσης στο ειδικά διαμορφωμένο και εντυπωσιακό stage του Gastronomy Lab στο Hall 4 θα φιλοξενηθούν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αλλά και εγχώριας γαστρονομίας, παρουσιάζοντας όλες τις νέες τάσεις και τεχνικές που επικρατούν παγκοσμίως, σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα δείτε παρακάτω το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/2/2023


Πρόγραμμα Gastronomy Lab. Horeca 2023

Superior Bread Experience - Η πιο γευστική εμπειρία ψωμιού


Bakey Chef Χάρης Παπαλίτσας


Είστε έτοιμοι για την πιο γευστική εμπειρία ψωμιού;

Έχετε αναρωτηθεί τι γεύση έχει η ωρίμανση; Καπνός, προζύμι, φρέσκο-αλεσμένα σιτηρά, αλκοόλ, παιχνιδιάρικες οξύτητες, γλυκές νότες, αλμυρές εντάσεις και πολλά άλλα θα παρακολουθήσουν όσοι παραβρεθούν σΆ αυτό το μοναδικό show προζυμένιων ψωμιών.

Ο Χάρης Παπαλίτσας, θα παρουσιάσει την πιο έντονη γευστική εμπειρία αρτοποιίας.


Γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα - Ο αρωματικός χάρτης των ελληνικών γεύσεων


Chef Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος


Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, θα μας μιλήσει για το πώς οι εξαιρετικής ποιότητας Α' ύλες που παράγονται από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, αποτέλεσαν γιΆ αυτόν πηγή έμπνευσης.

Θα παρουσιάσει προϊόντα από διάφορους Έλληνες παραγωγούς και σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση επαγγελματικών τεχνικών, θα δημιουργήσει παρασκευάσματα άρτια αισθητικά, γεμάτα σε γεύση και άρωμα Ελλάδας.


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΠΕΣΚΕΣΙ (Ηράκλειο Κρήτης)



Βιώσιμη κουζίνα και ευεξία


Chef Δημήτρης Κατριβέσης


Ο Δημήτρης Κατριβέσης, θα μας μιλήσει για τη Βιώσιμη κουζίνα και ευεξία.

Θα παρουσιάσει βιώσιμες και καινοτόμες πρακτικές για την κουζίνα και τον τρόπο της επιτυχούς εφαρμογής αυτών. Θα αναλύσει τους λόγους που η ευημερία του προσωπικού σχετίζεται με τη βιωσιμότητα και θα παρουσιάσει σύγχρονες τεχνικές που συμβάλουν στη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Τέλος, θα εξηγήσει τι εννοούμε με τον όρο Βιώσιμος σεφ και το πώς η κατάκτηση αυτού του ορισμού, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία της κουζίνας.


Greek-alized Japanese tastes - Η ενσωμάτωση της ελληνικής παράδοσης στην ιαπωνική κουζίνα


Chef Θάνος Στασινός


Ο chef Θάνος Στασινός, που η σχέση του με την ιαπωνική κουζίνα έχει χαρακτηριστεί "αιρετική", θα μας δείξει πώς μία Γλώσσα φρικασέ αυγολέμονο ή ένα Χέλι καπνιστό στιφάδο, μπορούν να μετατρέψουν τον σούπερ σταρ των σούσι, το Νιγκίρι, στην πιο umami εμπειρία που είχατε ποτέ



ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2/2023


Πρόγραμμα Gastronomy Lab. Horeca 2023

Ροδίτικη Κουζίνα - Παράδοση & Εκσυγχρονισμός


Chef Γιώργος Τρομούχης


Ο Γιώργος Τρομούχης, ο οποίος έχει αφιερωθεί στη διατήρηση της παράδοσης, έχει πετύχει στο να συνδυάζει υλικά απΆ όλον τον κόσμο με τα τοπικά, χωρίς όμως οι συνταγές του να χάνουν την αυθεντικότητα της ροδίτικης κουζίνας. Πάνω σε αυτήν τη φιλοσοφία του θα μας παρουσιάσει το παραδοσιακό Πιταρούδι Καβουριού, σε συνδυασμό με άσπρο Kombu και φύκια Gamtae, ψημένα σε ανοικτή φωτιά.


Gluten Free Dessert


MOF Pastry Chef Luc Debove Ecole Ducasse
Ecole Nationale Superieure de Patisserie - ENSP


Η πολυετής πείρα του Luc Debove και η κατάκτηση πολλών διαγωνισμών κατά τη διάρκεια της καριέρας του (World Ice Cream Champion-2010, Meilleur Ouvrier de France in Ice Cream-Making-2011, National Order of Agricultural Merit - 2015, κ.α.) τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους καλύτερους Pastry Chef παγκοσμίως.

Ο σεφ, που θεωρείται ένας από τους πιο εξαίρετους καθηγητές της σχολής ENSP, θα μας παρουσιάσει ένα Gluten Free Dessert, που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα συμβατικά επιδόρπια.


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΜΑΡΑΘΙΑ (Τήνος)



ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: HORECA και τροφικά απόβλητα


Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Πρακτικές Λύσεις. D-Waste


Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πρόβλημα των τροφικών αποβλήτων και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε, και εν τέλει, να το λύσουμε με πρακτικές μεθόδους.

Μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες και παραδείγματα, καταξιωμένοι ομιλητές και επιστήμονες από τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και από το εξωτερικό, θα αναλύσουν το μέγεθος του προβλήματος και το τεράστιο κόστος αυτού.

Θα αναφερθούν οι βασικές τάσεις που φέρνει η κυκλική οικονομία στον τομέα των τροφίμων και το πώς οι καινοτόμες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σπατάλης.

Θα δοθούν παραδείγματα με τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στη διαχείριση των τροφικών αποβλήτων, καθώς και πρακτικές λύσεις μείωση του κόστους με παράλληλη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.


Ναπολιτάνικη Πίτσα - Tα μυστικά και η ιστορία της


Pizzaiolo Luciano Sorbillo & Vito Monaco


Ο Luciano Sorbillo & ο Vito Monaco, θα μας μυήσουν στα μυστικά της ναπολιτάνικης πίτσας και θα μας μιλήσουν για την ιστορία της.

Ο Luciano Sorbillo, είναι ίσως ένα από τα πιο σημαίνοντα πρόσωπα της ναπολιτάνικης σκηνής, αφού είναι απόγονος της σημαντικότερης οικογένειας στην ιστορία της πίτσας στη Νάπολη.

Ο Vito Monaco, είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους pizzaiolo της νέας γενιάς αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αφού κατακτά κάθε χρόνο τα πρωταθλήματα πίτσας.


Αγιορείτικη Κουζίνα - Η θέση της στις σάλες τις υψηλής γαστρονομίας


Chef Δημήτρης Παμπόρης


Ο Δημήτρης Παμπόρης, σεβόμενος πάντα την παράδοση και με βαθιά γνώση της ελληνικής κουζίνας που χρόνια πρεσβεύει με επιτυχία, θα χρησιμοποιήσει νέες τεχνικές για να μας παρουσιάσει μία κλασική συνταγή της αγιορείτικης κουζίνας Παστός μπακαλιάρος στιφάδο.



ΚΥΡΙΑΚΗ 12/2/2023


Πρόγραμμα Gastronomy Lab. Horeca 2023

Χόρτα & Βότανα της ελληνικής γης, με τη ματιά του Γιάννη Μπαξεβάνη


Chef Γιάννης Μπαξεβάνης


Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, θα παρουσιάσει τα ελληνικά χόρτα και βότανα, που προσδίδουν ξεχωριστή χροιά και γεύση σε κάθε μαγειρική δημιουργία. Θα αναλύσει τη μοναδικότητά τους, τις ιδιαιτερότητές τους και το πώς η χρήση τους συμβάλει στην απογείωση της ελληνικής κουζίνας και στην διάδοσή της και εκτός συνόρων.

Όλα αυτά θα συνδυαστούν με την παράλληλη παρασκευή συνταγής, η οποία θα βασίζεται πάνω στα ελληνικά προϊόντα.


"Solstice" - A lactose-free, cold season dessert Pastry Chef Martin Millouet


Ecole Ritz Escoffier


Σεβόμενος την εποχικότητα των προϊόντων και των γεύσεων, και εμπνευσμένος από το χειμερινό και καλοκαιρινό ηλιοστάσιο, ο Martin Millouet, θα παρουσιάσει το Solstice.

Ένα πολλαπλών στρώσεων κέικ, το οποίο χάρη στην ιδιόμορφη φόρμα που θα χρησιμοποιήσει, θα έχει μία μοναδική ανομοιόμορφη όψη. Το κέικ θα είναι lactose-free (χωρίς λακτόζη), αφού όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα αντικατασταθούν από προϊόντα καρύδας.


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ CANTINA (Σίφνος)



Design & Imagination - Καινοτομία, γαστρονομία και κυκλική οικονομία


Plat Institute for Augmented Gastronomy, Barcelona


Στη διάρκεια του Masterclass, θα παρουσιαστούν οι πλέον πρόσφατες και καινοτόμες προσεγγίσεις που συνδυάζουν φουτουρισμό, γαστρονομία και κυκλική οικονομία, με εφαρμοσμένες λύσεις για εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.

Στερεά και αιωρούμενα κοκτέιλ» Design και πρακτικές λύσεις για υπολείμματα χυμών, μπύρας και καφέ, Καλλιτεχνικές δημιουργίες και 3D εκτυπωτές με πρώτη ύλη τροφικά απόβλητα, καθώς και Το παράδειγμα του κορυφαίου μπαρ στον κόσμο Paradiso, είναι ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσιάσεις, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρεθούν, από κοντά.



ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2/2023


Πρόγραμμα Gastronomy Lab. Horeca 2023

Αναμνησιακή Γαστρονομία και Ολιστική Εφαρμογή


Chef Δημήτρης Κονταράτος


Ο Δημήτρης Κονταράτος, θα αναλύσει την «Αναμνησιακή Γαστρονομία» και πώς μπορεί με μία ολιστική προσέγγιση να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό.

Όλα αυτά με παραδείγματα, αναφορές, φωτογραφίες και παρουσιάσεις, στην εφαρμογή όπως αυτά δομούνται, εξηγούνται και αναλύονται μέσα στο εδεσματολόγιο του γαστρονομικού εστιατορίου του Lindos Blu, το Five Senses.

Θα παρουσιαστούν εργαλεία, ειδικές κατασκευές και μέσα σερβιρίσματος που χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν και να προσφέρουν, όχι απλά ένα Δείπνο, αλλά μία διαφορετική γαστρονομική εμπειρία.


Κοιλιοκάκη και διατροφή χωρίς γλουτένη


Pastry Chef Μαρίνος Κοσμάς, Ελπίδα Γαλανοπούλου


Ο Μαρίνος Κοσμάς, που ειδικεύεται στη ζαχαροπλαστική χωρίς γλουτένη, με μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, θα επαναπροσδιορίσει την ειδική διατροφή, και πώς από τους λίγους και τη μόδα, φτάσαμε στις ανάγκες της καθημερινότητας των πασχόντων από Κοιλιοκάκη.

Μαζί του, η Ελπίδα Γαλανοπούλου, General Coordinator της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, του πανελληνίου συλλόγου πασχόντων από Κοιλιοκάκη. Θα μας μιλήσουν για τη διάγνωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου Κοιλιοκάκης, την ανάγκη για διατροφή χωρίς γλουτένη και ίχνη αυτής, τόσο από τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη, όσο και από μια σειρά άλλων παθήσεων.

Επίσης, θα εξηγήσουν για το πώς μπορεί μια επιχείρηση να πιστοποιηθεί ως χωρίς γλουτένη.

Τέλος, ο Pastry Chef θα παρουσιάσει μία συνταγή, κατάλληλη για πάσχοντες από Κοιλιοκάκη, και όχι μόνο : Φινασιέ φιστίκι Αιγίνης, χωρίς γλουτένη.


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ SOIL (Αθήνα)



Metamorphosis of Cretan taste - Η μετουσίωση των παραδοσιακών κρητικών γεύσεων


Chef Γιώργος Στυλιανουδάκης


Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμασταν τις κρητικές γεύσεις, έως τώρα.

Είναι η μεταμόρφωση των παραδοσιακών γεύσεων του νησιού, η μετουσίωσή τους μέσα από ένα ταξίδι αρωμάτων, τεχνικών και παρουσιάσεων, με επιρροές από άλλες γαστρονομικές κουζίνες.

Donuts ντάκου και Lamb en tourte (κρεατόπιτα Χανίων), αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτής της ανατρεπτικής παρουσίασης της διάσημης κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας


Βιολογικό Ψωμί - Η διατροφική αξία και τα οφέλη του για την υγεία


Bakery Chef Δημήτρης Φραγκογιάννης


Το ψωμί, το οποίο κατέχει κυρίαρχη θέση στο ελληνικό τραπέζι, θα έχει την τιμητική του σΆ αυτή τη μοναδική παρουσίαση.

O Δημήτρης Φραγκογιάννης, θα μιλήσει για τα πλεονεκτήματα του βιολογικού ψωμιού για την υγεία μας και θα αναλύσει τα μυστικά του.

Η συνταγή που θα παρουσιάσει, Βιολογικό Ψωμί - Μαύρα Μούρα, Προζύμι και Λουΐζα Λεμόνι, θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις και θα δώσουν στο κοινό, μία νέα γευστική εκδοχή του Βιολογικού Ψωμιού.


Πρόγραμμα Gastronomy Lab. Horeca 2023