Παρουσιάσεις
Sani Gourmet 2014
Μια γοητευτική 'αφήγηση' των 'Marco Polo' της γαστρονομίας
Παρουσιάσεις - Εστιατόρια
Από την Ελευθερία Βασιλειάδη.
Με πηγή έμπνευσης τον επίπονο "Δρόμο του Μεταξιου", το φετινό Φεστιβάλ
που πραγματοποιείται για μια ακόμη χρονιά στη Χαλκιδική, χαρτογραφεί περιπλανήσεις
με πυξίδα που θα οδηγήσει σε δημιουργικά μονοπάτια και
μετάβαση της γαστρονομικής οπτικής σε άλλα επίπεδα.
Μια από τις ξεχωριστές εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα,
το"Sani Gourmet Festival", θα επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση, σε γαστρονομικό επίπεδο, Ασίας-Ευρώπης κατά
τη διάρκεια μιας ιστορική διαδρομής, αυτής του λεγόμενου "Δρόμου του Μεταξιού", όπως ονομαζόταν το
σύστημα των εμπορικών δρόμων ανάμεσα στις δύο Ηπείρους.
Σε ένα ταξίδι που θα ξεκινά από το Πεκίνο και θα έχει προορισμό τη Ρώμη, θα ξετυλίγεται ένας
γαστρονομικός διάλογος ανάμεσα στους προσκεκλημένους chef, που μέσω των μενού που θα παρουσιάσουν,
προτίθενται να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με ομοιότητες και διαφορές στη χρήση μπαχαρικών, μυριστικών
και πρώτων υλών, μεταξύ των δύο ηπείρων.
Γαστρονομικές κουλτούρες θα συναντηθούν σε ένα περιβάλλον που θα αποτελεί ουσιαστικά τη "μικρογραφία" μιας
διαδρομής, που αποτυπώθηκε μέσα στους αιώνες και συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση ιδεών, πολιτισμού και
φυσικά μαγειρικής δημιουργικότητας.
Γεύσεις και αρώματα θα συνθέσουν γαστρονομικες φιλοσοφίες σε μια αναμενόμενα ιδιαίτερη και εντυπωσιακή
παλέτα που θα αποδεικνύει αυτό που είναι και ο τελικός σκοπός του "Sani Gourmet Festival 2014".
Ευρώπη και Ασία, ενώνονται πολιτισμικά με το φαγητό.
Πρόγραμμα
Ποιός | Κουζίνα | Που | Πότε |
Andrea Fusco | Ιταλική | Water restaurant | 9-11 Μαΐου |
Manju Malhi | Iνδική | Sea You Up | 9-11 Μαΐου |
Χρύσανθος Καραμολέγκος | Ελληνική | Ντομάτα | 9-11 Μαΐου |
Ugur Alparslan | Σύγχρονη Οθωμανική | Byblos | 9-11 Μαΐου |
Riccardo Di Giacinto | Ιταλική | Water restaurant | 15-18 Μαΐου |
Jereme Leung | Κινέζικη | Sea You Up | 15-18 Μαΐου |
Νίκος Καραθάνος | Ελληνική | Water restaurant | 15-17 Μαΐου |
Najmieh Batmanglij | Περσική | Byblos | 15-18 Μαΐου |
Monisha Bharadwaj | Ινδική | Byblos | 12&13 Μαΐου |
Οι Chef
Najmieh Batmanglij
Menu: (Δείτε αρχείο .pdf)
Η Najmieh Batmanglij είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, σεφ και παιδαγωγός, που έχει χαρακτηριστεί
ως "Η γκουρού της περσικής κουζίνας" από την "Washington Post".
Tα τελευταία 35 χρόνια μαγειρεύει, ταξιδεύει και προσαρμόζει αυθεντικές Περσικές συνταγές στα γούστα
και τις τεχνικές της Δύσης. Το βιβλίο της, "Food of Life" χαρακτηρίστηκε από τη Vogue ως
"ο πιο πολυπόθητος τόμος του καλοκαιριού", ενώ το "Silk Road Cooking: A vegeterian journey", επιλέχθηκε από
την "New York Times" ως "ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία μαγειρικής για χορτοφάγους της χρονιάς".
Έχει βραβευτεί επίσης με το Gourmand cookbook Award για το βιβλίο της "from Persia to Napa: Wine at the persian table",
ως το καλύτερο βιβλίο ιστορίας κρασιού στον κόσμο για το 2007.
Σήμερα, είναι είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής και μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναικών Σεφ,
Les Dames d'Escoffier".
Ζει στην Ουάσινγκτον, όπου διδάσκει Περσική κουζίνα καθώς και κουζίνες από το Δρόμο του Μεταξιού,
ενώ παράλληλα είναι σύμβουλος εστιατορίων σε πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο.
Jereme Leung
Εκπρόσωπος της Νέας Κινεζικής Κουζίνας, ο Leung είναι ένας ταλαντούχος σεφ που, εκτός από τον
εξαιρετικό συνδυασμό παραδοσιακών κινεζικών γεύσεων με σύγχρονες μεθόδους, διακρίνεται για την
εμπνευσμένη παρουσίαση των πιάτων του, τραβώντας την προσοχή των απανταχού εραστών της δημιουργικής κουζίνας.
Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται η αναζήτηση διαφορετικών πρώτων υλών, η έμπνευση
από άλλες γαστρονομικές κουλτούρες και ο διαρκής πειραματισμός.
Έχει χαρακτηριστεί "Σεφ της Χρονιάς" από τον οδηγό Τime Οut του Πεκίνου.
Monisha Bharadwaj
Menu: (Δείτε αρχείο .pdf)
Σεφ και βραβευμένη συγγραφέας, εκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Διοίκησης Ξενοδοχείων,
Τεχνολογίας Catering και Εφαρμοσμένης Διατροφής στη Βομβάη, υπήρξε σύμβουλος διατροφής στους Times της
Ινδίας και παρασκευάστρια των μενού προσωπικοτήτων, όπως του αναπληρωτή πρωθυπουργού και
κινηματογραφικών αστέρων της χώρας.
Σήμερα, διευθύνει την επιτυχημένη ινδική σχολή μαγειρικής στο Λονδίνο "Μαγειρεύοντας με τη Monisha",
(www.cookingwithmonisha.com), διδάσκει σε άλλες σχολές μαγειρικής και
ταξιδεύει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διαδίδοντας το απλό και νόστιμο στυλ της ινδικής κουζίνας.
Έχει γράψει 14 βιβλία, με πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα σε 8 γλώσσες.
Το 2003 κέρδισε το βραβείο «Συγγραφέας Μαγειρικής της Χρονιάς».
Riccardo Di Giacinto
Menu: (Δείτε αρχείο .pdf)
Ο 37χρονος σήμερα σεφ ξεκίνησε την ενασχόληση με τη μαγειρική στα 14 χρόνια του,
και εξελίχθηκε εμπειρικά σ' έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της ιταλικής κουζίνας.
Εργάστηκε από την Ισπανία και την Αγγλία μέχρι την Κίνα, ενώ είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί
με διακεκριμένους σεφ όπως ο Ferran Adria και ο Marco Pierre White.
Το 2007 άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με το όνομα All' Oro στη Ρώμη, που σύντομα στεγάστηκε στο
First Luxury Art Hotel, στο ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης, κερδίζοντας το 2010 το πρώτο του αστέρι
Michelin.
Έχει τιμηθεί επίσης με τα βραβεία "Innovation" από το περιοδικό Gambero Rosso και
"Kitchen Author" από το Touring Club.
Andrea Fusco
Menu: (Δείτε αρχείο .pdf)
Γεννήθηκε στη Ρώμη και η κουζίνα του είναι αμιγώς ιταλική, βασισμένη στα προϊόντα της πατρίδας του,
αλλά με τεχνικές εμπνευσμένες από τον θρυλικό Γάλλο σεφ Georges Auguste Escoffier,
οι οποίες δίνουν στα πιάτα του την υψηλή νότα που οδήγησε την καριέρα του στην κορυφή.
Έχοντας κερδίσει δεκάδες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αστέρι Michelin επί τέσσερα συνεχή έτη (2011-2014),
εργάστηκε για λογαριασμό σταρ όπως ο Αλμπέρτο Σόρντι και εκπροσώπων της μόδας όπως η Frida Giannini
και οι οίκοι Valentino και Bulgari.
Manju Malhi
Menu: (Δείτε αρχείο .pdf)
H Manju Malhi είναι σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής τα οποία πραγματεύονται την απλή ινδική κουζίνα.
Αυτήν την περίοδο παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή που προβάλλεται σε όλη την Ασία, με περισσότερους από 800
εκατομμύρια τηλεθεατές.
Εκτός από τον προφανή στόχο της, που είναι η γνωριμία του κοινού με την κουζίνα της χώρας της,
εστιάζει επίσης στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν και
στη σωστή χρήση τους. www.manjumalhi.com
Ugur Alparslan
Menu: (Δείτε αρχείο .pdf)
Γεννήθηκε στο Bolu Mengen της Τουρκίας, πόλη με μεγάλη γαστρονομική παράδοση, κοιτίδα πολλών διακεκριμένων σεφ.
Εκπαιδευμένος με τις αρχές της διεθνούς κουζίνας, εργάστηκε στο πλευρό σπουδαίων εκπροσώπων του
χώρου όπως ο Alain Ducasse και ο Francois Fusero.
Η γαστρονομική παράδοση της χώρας του, όμως, που πάντα τον γοήτευε, τον κέρδισε ολοκληρωτικά.
Έχει εργαστεί στο Ciragan Palace Kempinski, πειραματιζόμενος σε διαφορετικές κουζίνες, ενώ από
το Μάιο του 2013 είναι Executive Chef του Instabul Surmeli Hotel της Κωνσταντινούπολης.
Χρύσανθος Καραμολέγκος
Menu: (Δείτε αρχείο .pdf)
Με γνώμονα την καρδιά και το μυαλό, ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος δημιουργεί γεύσεις που κυριεύουν,
αναμειγνύοντας παρελθόν και μέλλον, ιστορίες και πολιτισμούς πολλών χωρών, μνήμες και συναισθήματα.
Υπερασπιστής του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής παράδοσης στο φαγητό, ο Καραμολέγκος είναι ο εμπνευστής της
"πράσινης κουζίνας", όπου τα αγνά υλικά είναι βασική προϋπόθεση για τη σύσταση ενός πιάτου.
Στο εστιατόριο του Ντομάτα στο Sani Resort, κυριολεχτικά δημιουργεί υπέροχα μωσαϊκά γεύσεων, με συνταγές
που άλλες φορές είναι επηρεασμένες από ανθρώπους, χώρες και τάσεις, άλλες από διαθέσεις και
συναισθηματικές αναφορές, πάντα όμως από τη διάθεση να κάνει κατάθεση ψυχής και γνώσης.
Το αποτέλεσμα ανταμείβει, και γιΆ αυτό σήμερα ο Χρύσανθος Καραμολέγκος θεωρείται ίσως ο
κυριότερος εκπρόσωπος της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας.
Οι επανειλημμένες βραβεύσεις του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Νίκος Καραθάνος
Menu: (Δείτε αρχείο .pdf)
"Η κουζίνα είναι σαν τον στρατό, θέλει πειθαρχία" λέει ο Νίκος Καραθάνος, ο νεαρός chef που όταν
μπήκε στη σχολή μαγειρικής δεν είχε την εμπιστοσύνη ούτε καν του πατέρα του.
Πείσμων, ωστόσο, έμαθε γρήγορα τα μυστικά της κουζίνας, ασκούμενος παράλληλα στο εστιατόριο
Octoberfest της Αγίας Παρασκευής για να πληρώνει τα δίδακτρά του.
Ακολούθως έκανε πρακτική στο Βαρούλκο και μετά στη Σπονδή, όπου ο διάσημος chef Jerome Serres
τον τοποθέτησε στο ζαχαροπλαστείο, εμπειρία πολύ σημαντική γιατί όπως λέει "Ένας μάγειρας πρέπει να ξέρει
να φτιάχνει και γλυκά".
Η καταξίωση ήρθε γρήγορα, μόλις στα 28 του χρόνια, όταν το εστιατόριο Hytra κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin.
Videos
Πηγή: www.sanigourmet.gr