Παρουσιάσεις

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Το Cucina.gr και η Ελευθερία Βασιλειάδη παρουσιάζουν τον Έλληνα Chef

Παρουσιάσεις - Chef


Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

"Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες τεχνικές για να δημιουργήσουμε ένα πιάτο, οι βασικές παράμετροι είναι δύο: Η καλή ποιότητα της πρώτης ύλης και η σωστή κατάρτιση".

Χαρισματικός και χαμηλών τόνων, δημιουργεί εγκάρδια και με αξιοζήλευτο μεράκι πιάτα που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα τόσο μεστών όσο και μελετημένων γεύσεων, έχοντας ως βάση του την ελληνική κουζίνα και εφόδιο για κάθε του βήμα τη διαρκή και εμπεριστατωμένη γνώση. Πειραματίζεται με τις γεύσεις και τις τεχνικές συνεχώς με κύριο στόχο την εύστοχη αξιοποίηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί αναδεικνύοντας παράλληλα με κάθε του πιάτο τη δύναμη που έχουν τα εγχώρια υλικά.

Σπούδασε αρχικά Ξενοδοχειακή - Εστιατοριακή Τεχνική κι έπειτα την τέχνη της μαγειρικής στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αναβύσσου.

Εμβάθυνε ακόμα περισσότερο στο χώρο της επισίτισης παρακολουθώντας εκτενέστερα και το κομμάτι της υγιεινής τροφίμων στο "The Royal Institute of Public Health" του Λονδίνου ενώ ακολούθησε η φοίτησή του και στην "Le Cordon Bleu Culinary Αcademie" όπου μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη αποτέλεσαν βασικά αντικείμενα εκτενούς ενασχόλησής του.

Στις δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνονται εντός των άλλων συνεργασίες με επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με την ιδιότητα του συμβούλου σχεδιασμού καταλόγου στα πρώτα του κιόλας βήματα, του υπεύθυνου σεμιναρίων & prive δεξιώσεων ενώ τα τελευταία 8 ακαδημαϊκά έτη έχει αναλάβει και ρόλο καθηγητή σε σχολές μαγειρικής.

Από τον Ιούνιο του 2010 έως και σήμερα εργάζεται ως Chef de Cuisine στο εστιατόριο “Olive Garden” , μαζί με μια δυνατή και δημιουργική ομάδα αποτελούμενη από τους Βασίλη Κοτσάτο, Γιάννη Περτσίνη και Αλέξη Ζαχαριά, στο ξενοδοχείο “Titania”στην Αθήνα.

Συνέντευξη Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου

Πείτε μας δυο λόγια για το καλοκαιρινό μενού που ετοιμάζετε στο "OliveGarden".

Α.Χ: Αυτή τη περίοδο βρισκόμαστε στη φάση των δοκιμών των νέων πιάτων. Έχουμε βρεί το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών τις οποίες και θέλουμε να δουλέψουμε, έχουμε καταγράψει τις ιδέες για το συνδιασμό τους και μέσω των δοκιμών καταλήγουμε στη τελική μορφή του κάθε πιάτου. Στόχος μας, είναι το κάθε ένα απο αυτά, να "μυρίζει" όσο το δυνατόν περισσότερο Ελλάδα!.

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - Αρνίσιο μπουτάκι σε κενό αέρος με μανιτάρια και μαρούλι αυγολέμονο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - Ελληνική Caesar salad με γραβιέρα, σύγκλινο και γιαούρτι

Αρνίσιο μπουτάκι σε κενό αέρος με
μανιτάρια και μαρούλι αυγολέμονο

Ελληνική Caesar salad με γραβιέρα,
σύγκλινο και γιαούρτι

Ποια είναι η μαγειρική σας φιλοσοφία αναφορικά με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζουν εστιατόρια που η κουζίνα τους είναι στα ίδια επίπεδα με αυτή που δουλεύετε εσείς; Αντιμετωπίσατε ποτέ δυσκολίες στην εφαρμογή της και ποιες ήταν αυτές;

Α.Χ: Δυσκολίες είναι απολύτως φυσιολογικό να αντιμετωπίσεις με το κάθε τι νέο που δοκιμάζεις. Ο μόνος τρόπος να τις ξεπεράσεις, είναι να προσπαθήσεις να ενημερωθείς όσο το δυνατόν πιο σωστά πάνω σε αυτές, ειτε διαβάζοντας, είτε παρακολουθώντας τα ανάλογα σεμινάρια και φυσικά παράλληλα με δικές σου συνεχείς δοκιμές στην κουζίνα. Κάθε τι νέο υπάρχει, θέλω να το μαθαίνω, να το δοκιμάζω και στη συνέχεια το υιοθετώ αν και εφόσον μπορεί να με βοηθήσει στο να εξελίξω τη δουλειά μου. Πάντα όμως, τη βάση αποτελεί η παράδοση.

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - Μοσχαρίσιο μάγουλο γάλακτος σε κενό αέρος κρέμα ψητής σελινόριζας τραγανή πατάτα σάλτσα ταχίνι πικρή σοκολάτα φύτρες ρόκας Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - Μπουτάκι κοτόπουλου μαγειρεμένο με μπύρα και θυμάρι, πουρές από λεμονάτες πατάτες φούρνου

Μοσχαρίσιο μάγουλο γάλακτος σε κενό αέρος
κρέμα ψητής σελινόριζας τραγανή πατάτα
σάλτσα ταχίνι πικρή σοκολάτα φύτρες ρόκας

Μπουτάκι κοτόπουλου μαγειρεμένο με μπύρα
και θυμάρι, πουρές από λεμονάτες
πατάτες φούρνου

Ποιες ελληνικές πρώτες ύλες θα ξεχωρίζατε για να φτιάξετε ένα πιάτο με την υπογραφή σας;

Α.Χ: Ανά περιόδους, γνωρίζω και δοκιμάζω διάφορα Ελληνικά προϊόντα. Ο πλούτος τον οποίο έχουμε σε εξαιρετικές πρώτες ύλες στη χώρα μας, είναι απίστευτος. Ειδικότερα σε γαλακτοκομικά, αλλαντικά και όσπρια. Αυτό το οποίο όμως δουλεύω σε κάθε μενού και το θεωρώ το κορυφαίο - μαζί με το αυγοτάραχο - ποιοτικά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας, είναι η μαστίχα.

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - παντζάρι με υφές με custard από παλαιωμένη γραβιέρα ¶νδρου 3 ετών ωρίμανσης. Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - πατάτα και αυγό Olive Garden και κρέμα μετσοβόνε με μελάνι

παντζάρι με υφές με custard από παλαιωμένη
γραβιέρα ¶νδρου 3 ετών ωρίμανσης

πατάτα και αυγό Olive Garden
και κρέμα μετσοβόνε με μελάνι

Με ποιούς τρόπους μπορεί κατά τη γνώμη σας ένας επαγγελματίας να αναδείξει καλύτερα τις γεύσεις και τις υφές στα υλικά που δουλεύει;

Α.Χ: Η κάθε πρώτη ύλη, απαιτεί και διαφορετικό χειρισμό για να μπορέσει να αναδειχθεί η γεύση και το άρωμά της. Κάποιες βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν χρειάζονται την παραμικρή επεξεργασία. Όταν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες τεχνικές για να δημιουργήσουμε ένα πιάτο, οι βασικές παράμετροι είναι δύο. Η καλή ποιότητα της πρώτης ύλης και η σωστή κατάρτιση-γνώση των τεχνικών οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για να υπάρχει και το αναλογο τελικό αποτέλεσμα.

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - τάρτα σπανακοτυρόπιτα και σαλάτα με σάλτσα άνηθου Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - Καλωσόρισμα - Βελουτέ από καπνιστές πατάτες γιαχνί και κρουτόν με λαδοτύρι

τάρτα σπανακοτυρόπιτα και
σαλάτα με σάλτσα άνηθου

Καλωσόρισμα - Βελουτέ από καπνιστές
πατάτες γιαχνί και κρουτόν με λαδοτύρι

Αν επιλέγατε διαφορετική επαγγελματική σταδιοδρομία, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Α.Χ: Πιθανότατα θα είχα γίνει ζαχαροπλάστης - αρτοποιός. Έχω λατρεία στη σοκολάτα και στο καλό ψωμί άλλωστε και οι πρώτες μου "δημιουργίες" στη κουζίνα του σπιτιού ήταν κατά βάση γλυκά! .


Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - τριλογία σοκολάτας
Τριλογία σοκολάτας



Έχετε και διδακτική εμπειρία μεταξύ άλλων. Αν δίνατε μία και μόνο συμβουλή στους μαθητές σας ποια θα ήταν αυτή;

Α.Χ: Αυτό το οποίο λέω κάθε χρόνο στο τέλος του εκπαιδευτικού έτους, στους μαθητές μου, είναι το να παραμένουν ταπεινοί, να είναι φιλόδοξοι και σε περίπτωση που αντιληφθούν οτι δεν τους "γεμίζει" ψυχικά πλέον αυτό που κάνουν να μη το συνεχίζουν.



Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - Ταξίδι στην Ελλάδα
Ταξίδι στην Ελλάδα



Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος



Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος