Συνταγές
Πίτα με Μπέϊκον, πράσο και πατάτες
Πρόταση για εναλλακτικη Πίτα
Συνταγές - Ζεστή Κουζίνα
Το Cucina.gr προτείνει μια ξεχωριστή και εύκολη συνταγή για πίτα, που
θα συμπληρώσει... γευστικά το γιορτινό σας τραπέζι!
Τη συνταγή αυτής της πίτας παρουσίασε, τον Δεκέμβριο του 2009 στην Αθήνα,
ο Γάλλος Chef Patrick Terrien από τη διάσημη Γαλλική Σχολή Μαγειρικής 'Le Cordon Bleu',
στο πλαίσιο του 1ου Κύκλου Σεμιναρίων "Professional Culinary & Pastry
Training Athens/Greece 2009".
Βασικά Συστατικά
- 600 γρ. Ζύμη Ζαχαροπλαστικής
- 1 αυγό
- 1 κιλό πράσσο (μόνο το άσπρο μέρος), κομμένο σε ψιλά μπαστουνάκια
- 100 γρ. βούτυρο
- 800 γρ. μικρές πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 200 ml ζωμό κότας
- 300 γρ. καπνιστό μπέϊκον σε φέτες
- ½ μάτσο κατσαρό μαϊντανό
- 2 μάτσα σχοινόπρασο
- ½ μάτσο κόλιανδρο φρέσκο
- 200 ml Κρέμα γάλακτος
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τη ζύμη σε 2 μέρη ίσα με τη φόρμα μας και λωρίδες μέχρι 3 χιλιοστά πάχος. Βάζουμε στο ψυγείο για 30'.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C . Περνάμε με βούτυρο τις λωρίδες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, το ζωμό κότας και το αφήνουμε στη φωτιά έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
Σωτάρουμε το μπέϊκον σε ένα τηγάνι ώσπου να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Για την γέμιση
Ψιλοκόβοβουμε τα μυρωδικά και τα βράζουμε μαζί με τη κρέμα και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα συστατικά.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σε μία φόρμα απλώνουμε τη ζύμη στο μέγεθος του πάτου και τις λωρίδες γύρω γύρω ως το πάνω χείλος της φόρμας.
Κλείνουμε το πανω μέρος με ένα κομμάτι ζύμης δημιουργώντας μία τρύπα στο κέντρο, σα καμινάδα.
Με ένα βουρτσάκι περνάμε το πάνω μέρος της ζύμης με το κροκάδι του αυγού.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30' - 45' αφου τον έχουμε προθερμάνει στους 180 °C ή ώσπου η ζύμη να ψηθεί και
να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Απομακρύνουμε από το φούρνο και το αφήνουμε 5' πριν σερβίρουμε.