Σεμινάρια
Gastronomy Essentials Training - Inspire Your Passion
Τρία Μοναδικά Σεμινάρια Υψηλής Γαστρονομίας
Σεμινάρια - Υψηλής Γαστρονομίας
Η Διακόσμηση Κρύου Μπουφέ, η Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα και η Μοριακή Γαστρονομία ήταν
τα θέματα των τριών σεμιναρίων που πραγματοποίησε η Gastronomy Essentials Ltd. τον περασμένο Νοέμβριο στην Κύπρο.
Η σειρά προγραμμάτων υψηλής γαστρονομίας "Gastronomy Essentials Training Inspire your Passion", διακρίθηκε για το υψηλό
επίπεδο και την άρτια διοργάνωση, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη σπουδαιότητα της διαρκούς εκπαίδευσης και
ενημέρωσης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο.
Το Gastronomy Essentials Training ξεκίνησε με το σεμινάριο Διακόσμησης Μπουφέ για Κρύες Κουζίνες"" που παρουσίασε ο φημισμένος Chef Artist
"Boonchuay Panprapa", στις 15 και 16 Νοεμβρίου.
Σε αυτό το διήμερο, ο Ταϊλανδός Chef εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες μεταδίδοντας τα "μυστικά" του "carving". Στην Ταϊλάνδη, η γλυπτική σε φρούτα και
λαχανικά, που τη διδάσκονται ακόμα και στα σχολεία, είναι μια παραδοσιακή μορφή τέχνης και έχει τις ρίζες της στο Βασίλειο του Σιάμ.
Για τους Ταϊλανδούς, δεν αρκεί μόνο η γεύση και το άρωμα ενός πιάτου, αλλά και η ελκυστική του εμφάνιση, έτσι στα χέρια των Ταϊλανδών Chef, φρούτα
όπως το πεπόνι ή το καρπούζι και λαχανικά όπως το καρότο ή η κολοκύθα, μετατρέπονται σε αριστουργήματα τέχνης.
Για τον Chef Boonchuay Panprapa, η τέχνη του carving πηγάζει από την έμφυτη καλλιτεχνία και τη βαθιά εκτίμηση για την ομορφιά και τη διακόσμηση που
παράλληλα απαιτεί χρόνια μελέτης και πρακτικής και είναι αυτό ακριβώς που διδάσκει σε όσους παρακολουθούν τα σεμινάριά του.
Συνεργάτης και βοηθός του, επί σειρά ετών, είναι ο Έλληνας Chef κ. "Δημήτρης Βογιατζόπουλος".
Λίγες ημέρες μετά, στην Κύπρο έφθασαν οι Chef Γιάννης Μπαξεβάνης και Μιχάλης Ντουνέτας, δύο από τους κύριους
εκφραστές της μοντέρνας ελληνικής γαστρονομίας, για να παρουσιάσουν το σεμινάριο της "Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας".
Από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου, οι καταξιωμένοι Έλληνες Chefs μετέφεραν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στα ζητήματα διατροφής, μετουσιώνοντας τα
κληροδοτήματα της γαστρονομικής παράδοσης, σε σύγχρονες gourmet δημιουργίες.
Τις δύο πρώτες ημέρες, ο Chef Μιχάλης Ντουνέτας παρουσίασε ένα μοναδικό πρόγραμμα fusion συνταγών Ελληνικής - Μεσογειακής γαστρονομίας,
"παντρεύοντας" γεύσεις και αρώματα ετερόκλητων υλικών και χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και εξοπλισμό.
Ο Chef Γιάννης Μπαξεβάνης, που ολοκλήρωσε το 4ήμερο σεμινάριο στις 23 και 24 Νοεμβρίου, μέσα από το δικό του πρόγραμμα ενέπνευσε γαστρονομικές δημιουργίες
που συνδέονται με το θησαυρό των άγριων χόρτων και των παραδοσιακών ελληνικών συνταγών.
Οι δύο Chef μαγείρεψαν για πρώτη φορά μαζί και μετέφεραν στους συμμετέχοντες την κοινή τους φιλοσοφία για την ελληνική κουζίνα, που δεν είναι άλλη
από την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών και την ανάδειξη του πλούτου των τοπικών προϊόντων, στοιχεία που όπως πιστεύουν, με τη βοήθεια δημιουργικών σεφ
μπορούν να κατακτήσουν τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας.
Στο τρίτο και τελευταίο σεμινάριο, ο Ισπανός Chef Alain Devahive Tolosa, που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την Κύπρο, παρουσίασε από τις
29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, το δεύτερο επίπεδο Μοριακής Κουζίνας, σε συνέχεια του προγράμματος του πρώτου Gastronomy Essentials
Training που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011.
Μετά από τη σύντομη, αλλά απαραίτητη επανάληψη και παρουσίαση της χρήσης των Texturas και των "Βασικών Τεχνικών της Μοριακής",
όπως είναι η σφαιροποίηση η ζελατινοποίηση, τα espumas κτλ. ο Chef Tolosa με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, εργαλεία και συσκευές τελευταίας τεχνολογίας,
δημιούργησε μοναδικές συνταγές για πρωινά ξενοδοχείων, μοριακά cocktails και συνοδευτικά tapas, καθώς και a la carte συνταγές.
Ειδικά για την παρασκευή και την παρουσίαση των Mοριακών Cocktails, ταξίδεψε από τη Βαρκελώνη και ο Ισπανός Maitre d’ Hotel Josep Miro,
ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος ο Chef Tolosa είχε βοηθούς τους Chef Ηλία Κάφαλη (από το Top Chef) και Ανδρέα Ανδρέου
(εργάζεται σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Βέλγιο).
Το "Gastronomy Essentials Training" φιλοξενήθηκε στον ανακαινισμένο "Χαρουπόμυλο" της Λεμεσού και το παρακολούθησαν πολλοί επαγγελματίες από
τον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, καθώς και δημοσιογράφοι Τουρισμού & Γαστρονομίας που είχαν προσκληθεί από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Επίσης, το "Gastronomy Essentials Training", τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Μίλτος Καρούμπας, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος,
ο κ. Πανίκος Χατζηττοφής, νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, ο κ. Κώστας Πισίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Bartender Κύπρου,
η Δρ. Εύη Σωτηρίου, Διευθύντρια του Α.Ξ.Ι.Κ., ο κ. Χάρης Νεοφύτου, ανώτερος λειτουργός του Α.Ξ.Ι.Κ. κ.α.
Το "Gastronomy Essentials Training" του Νοεμβρίου, διεξήχθη «Υπό την Αιγίδα» του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (Κ.Ο.Τ.) και του Παγκύπριου
Συνδέσμου Ξενοδόχων και χορηγοί και υποστηρικτές της διοργάνωσης ήταν:
ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ:
- Carob Mill Restaurants Ltd.
- Four Seasons Hotel
- Ισπανική Πρεσβεία
ΑΡΓΥΡΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ:
- Virardi
- Amalthia
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ:
- Amaxullus
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
- Ο Φιλελεύθερος
- Taste Magazine
- Cyprus Weekly
- ANT1
Την παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, επιμελήθηκε o κ. Βενιαμίν Δασκαλάκης και η εταιρεία "1to1-LINGUA Linguistic Services
for Conferences Interpreting", ενώ η εταιρεία "Athens Art Studio Photography" και οι φωτογράφοι Αλέξανδρος Βογιατζάκης
και Γιώργος Μυριαγκός, φρόντισαν για τη φωτογραφική κάλυψη του "Gastronomy Essentials Training - Inspire your Passion/November 2011".
Σε συνεργασία με την εταιρεία Eminentia Trading Ltd. και την κ. Maria Evans, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων της "Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας"
και της "Μοριακής Κουζίνας", κληρώθηκε από ένα Thermomix, σε 2 τυχερούς επαγγελματίες Chef, αξίας €1.200 το κάθε ένα.
Σύντομα, η Gastronomy Essentials Ltd., θα ανακοινώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης για το α’ εξάμηνο του 2012.